Skip Navigation Links

Diverse werken uit collectie Musea Brugge opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst

Drie neoclassicistische schilderijen uit het Brugse Groeningemuseum zijn bij ministerieel besluit definitief opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst.

Het gaat om het portret van Augustin van Outryve door Joseph-Benoît Suvée, het monumentale schilderij met de voorstelling van de dood van de vrouw van Belisarius door François-Joseph Kinsoen en Lord Byron op zijn sterfbed door Joseph-Denis Odevaere.

Suvée

Augustin van Outryve was een vooraanstaand Brugs edelman uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Als gefortuneerd zakenman liet hij zijn portret maken door Joseph-Benoît Suvée, de belangrijkste Brugse neoclassicist en later directeur van de gerenommeerde ‘Académie de France’ in Rome. Dit portret is niet alleen kunsthistorisch bijzonder interessant, ook op sociaal en economisch gebied is het van grote betekenis. 

Musea Brugge had al in 2016 bij de Vlaamse Gemeenschap een dossier ingediend voor de aankoop van het portret van Augustin van Outryve. Toen reeds was duidelijk dat de periode van het neoclassicisme ondervertegenwoordigd was in de Topstukkenlijst. 

In 2017 werd dit schilderij van Suvée aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap, die het meteen in langdurige bruikleen gaf aan het Groeningemuseum in Brugge.

Kinsoen

Het monumentale doek met de voorstelling van de Dood van de vrouw van Belisarius is een uniek werk dat voor het eerst getoond werd op het Parijse Salon van 1817. Het is het enige historieschilderij dat van Kinsoen is overgebleven. 

Joseph-Denis Odevaere

Het schilderij van Lord Byron op zijn sterfbed heeft een uitgesproken symbolische betekenis. De bekende Engelse dichter en schrijver Lord Byron was opgetrokken als vrijwilliger in de Griekse vrijheidsoorlog tegen de Turken. Hij overleed in Missolonghi in 1824. Hij is hier voorgesteld als Griekse held, aan de voet van het beeld van de Vrijheid. De lier met gesprongen snaren verzinnebeeldt de dichter die door de dood tot zwijgen is gebracht. Voor de houding van Byron heeft de schilder zich geïnspireerd op De dood van Marat van Jacques Louis David.

Proeflijst neoclassicisme

Musea Brugge kreeg in 2017 de opdracht van de Vlaamse overheid om tegen juni 2018 een ‘proeflijst neoclassicisme’ op te stellen die aan de Topstukkenraad zou voorgelegd worden. Samen met een stuurgroep van experten uit het vakgebied ging Musea Brugge op zoek naar belangrijke neoclassicistische kunstwerken die zich in Vlaanderen bevinden en die het predicaat ‘topstuk’ verdienen. Op basis van strenge criteria werd een inventaris opgemaakt van zeldzame en onmisbare kunstvoorwerpen uit de jaren 1760-1830.

Hieruit werd door de Topstukkenraad een selectie gemaakt van zowel schilderijen, sculpturen als tekeningen uit openbare collecties, kerken of privébezit. Ook Suvées monumentaal doek met de Verrijzenis van Christus uit de Brugse Sint-Walburgakerk werd door de commissie weerhouden en staat vanaf nu op de Topstukkenlijst.

Tekeningen

Recent werd ook een selectie unieke en onmisbare zeventiende-eeuwse tekeningen en verzamelingen van tekeningen definitief beschermd als Vlaams topstuk. De selectie was het resultaat van een onderzoek door het Rubenianum en de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Vier van de geselecteerde werken behoren tot de collectie van Musea Brugge.

Topstukkendecreet

Het Topstukkendecreet zorgt voor de bescherming van roerend cultureel erfgoed dat voor de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen bewaard moet blijven. Het gaat om objecten met een bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis. Hiermee komen deze werken in aanmerking voor een gesubsidieerde conservering en restauratie. 

Meer informatie
museabrugge.be

Beelden

Joseph-Benoit Suvée (Brugge 1743 – Rome 1807) Portret van Augustin van Outryve, 1782

Olieverf op doek, 211 x 147 cm
2. François-Joseph Kinsoen (Brugge 1771 – Brugge 1839) De dood van de vrouw van Belisarius, ca. 1817
Olieverf op doek, 258 x 217 cm
3. Joseph-Denis Odevaere (Brugge 1778 – Brussel 1830)Lord Byron op zijn sterfbed, 1826
Olieverf op doek, 166 x 234,5 cm
1. Joseph-Benoit Suvée (Brugge 1743 – Rome 1807), Portret van Augustin van Outryve, 1782, Olieverf op doek, 211 x 147 cm
CC0, Beeld: Artinflanders.be - Foto: Dominique Provost
2. François-Joseph Kinsoen (Brugge 1771 – Brugge 1839), De dood van de vrouw van Belisarius, ca. 1817, Olieverf op doek, 258 x 217 cm
CC0, Beeld: Artinflanders.be - Foto: Dominique Provost
3. Joseph-Denis Odevaere (Brugge 1778 – Brussel 1830), Lord Byron op zijn sterfbed, 1826, Olieverf op doek, 166 x 234,5 cm
CC0, Beeld: Artinflanders.be - Foto: Hugo Maertens

(nieuwsbericht 10 augustus 2020)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.