Skip Navigation Links

Fernand Khnopff, Wierook (detail), 1898, Museum voor Schone Kunsten, Gent.

Summer Course for the Study of the Arts in Flanders
Belgian Fin de Siècle 1880-1914 (24 juni - 4 juli 2018)

 

Het doel van de Summer Course is jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 20 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen te halen en een intensief 11-daags programma van lezingen, discussies en bezoeken (rond een specifiek thema van de Vlaamse kunst) aan te bieden. Het thema wisselt elk jaar, met telkens een focus op een andere kunsthistorische periode.

De Summer Course geeft deelnemers een duidelijk inzicht in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, in de beschikbare en gepaste onderzoekmethodes, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak. Van de deelnemers wordt een actieve bijdrage verwacht, met een discussie na elke lezing.

Na drie succesvolle edities (The age of Van Eyck in context (2015), The Age of Rubens in context (2016) en Medieval and Renaissance Sculpture in the Low Countries (2017)) wordt nu de focus gelegd op de kunst van het Belgisch fin de siècle tussen 1880 en 1914. De vierde Summer Course vindt plaats van 24 juni tot en met 4 juli 2018. Deze editie wordt gecoördineerd door het Museum voor Schone Kunsten in Gent, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, Mu.ZEE in Oostende en de Vlaamse Kunstcollectie. Lezingen en bezoeken vinden plaats in Gent, Brugge, Oostende, Brussel, Parijs, Namen en Antwerpen. De voertaal is Engels. Sommige lezingen of rondleidingen kunnen in het Frans gegeven worden.

Inschrijvingsgeld en beurzen

Het inschrijvingsgeld voor de Summer Course bedraagt 1.089 euro per persoon. In de inschrijving zijn inbegrepen: het volledige 11-daagse programma, 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer, het transport tijdens de Summer Course, toegangstickets, 2 recepties, 5 lunches en 5 diners. Het transport van en naar België wordt niet gedekt door het inschrijvingsgeld.

Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel niet haalbaar is, maakten de organisatoren van de Summer Course geld voor 2 beurzen vrij. In plaats van 1.089 euro betaalt een beursstudent 544,5 euro.

Dankzij de genereuze steun van de History of Art Grants Program van de Samuel H. Kress Foundation kunnen 2 studenten uit de VS (die ook staatsburger van de VS zijn) een beurs krijgen die zowel de inschrijving als het vliegtuigticket van en naar de VS dekt.

Profiel, sollicitatie en programma 

Kandidaten staan aan het begin van een academische carrière, zijn in het bezit van een masterdiploma of zijn doctoraatsstudent, junior conservator of restaurator en zijn gespecialiseerd in de kunst van het Belgisch fin de siècle. Het masterdiploma werd maximaal 10 jaar geleden behaald. Kandidaten kunnen discussies in het Engels op academisch niveau volgen en voeren. Sommige lezingen of rondleidingen kunnen in het Frans gegeven worden.

Alle kandidaten mailen hun curriculum, een motivatiebrief en een aanbevelingsbrief van iemand van de faculteit of de museale instelling voor 1 december 2017 naar Matthias.Depoorter@vlaamsekunstcollectie.be.

Kandidaten die solliciteren voor de Summer Course-beurs mailen ook het ingevulde aanvraagformulier.

Kandidaten die solliciteren voor de beurs van de Kress mailen ook een document met hun financiële situatie.

Raadpleeg het programma van de Summer Course. 

Sociale media en partners

Youtube 

Facebook

De Summer Course is een initiatief van het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Mu.ZEE Oostende, Musea Brugge, Museum M - Leuven, de Universiteit Gent, de KU Leuven, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden, het Rubenianum en de Vlaamse Kunstcollectie.

Structurele inhoudelijke partners voor deze editie zijn de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis Brussel. 

Met de steun van het Rubenianum Fund beheerd door de Koning Boudewijnstichting en de Samuel H. Kress Foundation.

Summer Course for the Study of the Arts in Flanders

(Nieuwsbericht 3 oktober 2017)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.