Skip Navigation Links

Summer Course for the Study of the Arts in Flanders (editie 2, 19 juni – 29 juni 2016)
The Age of Rubens in Context 

Het doel van de Summer Course is jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 18 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen te halen en een intensief 11-daags programma van lezingen, discussies en bezoeken (rond een specifiek thema van de Vlaamse kunst) aan te bieden. Het thema wisselt elk jaar, met telkens een focus op een andere kunsthistorische periode.

De Summer Course geeft deelnemers een duidelijk inzicht in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, in de beschikbare en gepaste onderzoekmethodes, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak. Van de deelnemers wordt een actieve bijdrage verwacht, met een discussie na elke lezing.

Na de succesvolle eerste editie ‘The age of Van Eyck in context' (2015) wordt nu de focus gelegd op Rubens en de barok. 'The age of Rubens in context' vindt plaats van 19 juni tot en met 29 juni 2016. Inhoudelijk wordt deze editie door het Rubenianum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen gedragen. Lezingen en bezoeken vinden plaats in Antwerpen, Mechelen, Sherpenheuvel, Brussel, Brugge, Gent, Rotterdam en Den Haag. De voertaal is Engels. 

Inschrijvingsgeld en beurzen

Met de steun van de Vlaamse overheid bedraagt het inschrijvingsgeld voor de Summer Course 900 euro per persoon. In de inschrijving zijn inbegrepen: het volledige 11-daagse programma, 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer in een hotel in Antwerpen, het transport tijdens de Summer Course, toegangstickets, 2 recepties, 6 lunches en 5 diners. Het transport van en naar België wordt niet gedekt door het inschrijvingsgeld.

Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel niet haalbaar is, maakten de organisatoren van de Summer Course in samenwerking met de Vlaamse overheid geld voor 2 beurzen vrij. Idealiter worden de beurzen uitgereikt aan één Europese en één niet-Europese deelnemer. In plaats van 900 euro betaalt een beursstudent 450 euro.

Profiel, sollicitatie en programma

Kandidaten staan aan het begin van een academische carrière, zijn in het bezit van een masterdiploma of zijn doctoraatsstudent, en zijn gespecialiseerd in de barok uit de Zuidelijke Nederlanden. Het masterdiploma werd maximaal 10 jaar geleden behaald. Kandidaten kunnen discussies in het Engels op academisch niveau volgen en voeren.

Alle kandidaten mailen hun curriculum, een motivatiebrief en een aanbevelingsbrief van iemand van de faculteit of de museale instelling naar Matthias.Depoorter@vlaamsekunstcollectie.be.

Kandidaten die solliciteren voor de beurs van de Vlaamse overheid mailen ook het ingevulde aanvraagformulier

U kan solliciteren tot en met 30 november 2015. Alle sollicitanten krijgen eind december bericht over hun kandidatuur.

Raadpleeg het programma van de Summer Course.

Sociale media en partners

Youtube

Vervoeg ons op Facebook.

De Summer Course is een initiatief van het Rubenianum, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Groeningemuseum Brugge, het Museum voor Schone Kunsten Gent, Museum M - Leuven, de Universiteit Gent, KU Leuven, het Rubenianum, hetVlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden, de Vlaamse Kunstcollectie en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) (content partner).

Vlaanderen. Verbeelding werkt

Summer Course for the Study of the Arts in Flanders

(Nieuwsbericht 22 september 2015)

 

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.