Skip Navigation Links

Leon Spilliaert, De absintdrinkster, Museum voor Schone Kunsten, Gent (bruikleen Koning Boudewijnstichting).

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting heeft 'De absintdrinkster' van de Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert (1881-1946) aangekocht bij Sotheby's in Parijs. Het werk kostte 483.000 euro en gaat naar de collectie van het Museum voor Schone Kunsten in Gent (MSK).

'De absintdrinkster' uit 1907 is een bijzonder waardevolle aanwinst voor het MSK dat reeds in het bezit is van een kleine collectie schilderijen en tekeningen van Spilliaert. Spilliaert was een protagonist van het symbolisme in België. In het oeuvre van de Oostendenaar zijn vrouwelijke figuren die frontaal worden weergegeven zeldzaam. Het schilderij sluit stilistisch aan bij zijn serie zelfportretten. Het werk meet 105 bij 77 centimeter en combineert verschillende technieken: aquarel, Chinese inkt en kleurpotlood op papier.

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting koopt kunstwerken aan om ze ter beschikking te stellen van musea. Het Erfgoedfonds collectioneerde circa 7.000 kunstwerken en 6 archieffondsen. Alle werken zijn toegankelijk gemaakt voor het publiek in meer dan 20 musea en openbare instellingen in België.

(Nieuwsbericht 18 juni 2015)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.