Skip Navigation Links

Topwiskundige schenkt unieke Ensor aan KMSKA

De Canadese wiskundige Henry Crapo schenkt De bekoring van Sint-Antonius van James Ensor aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Hij kocht het begin jaren 60 in Boston. Het schilderij is een uitzonderlijke aanwinst voor de wereldvermaarde Ensorcollectie van het museum. De teller staat daarmee op 39 schilderijen van de Oostendse meester. Het KMSKA bezit de grootste en meest diverse verzameling van Ensor ter wereld. 

James Ensor (1860-1949) schildert De bekoring van Sint-Antonius in 1927. Bij eerdere ontwerpen kijkt Ensor nog naar de klassieke voorbeelden binnen dit thema. Voor deze Bekoring laat hij zijn penseel de vrije loop. Ensor plaatst de Egyptische heilige te midden van vrolijk zwevende vrouwen en andere verleidelijke figuren, in pasteltinten. Een harlekijn biedt hem worst aan. De kers op de taart is een rand van maskers, die van alle kanten lijken te komen. Dit geeft het werk een sinistere ondertoon. Antonius blijft er onverstoorbaar bij, met de Bijbel op schoot. 

De bekoring van Sint-Antonius

De schenker van het werk, Henry Crapo (°1932, Detroit), verenigt een passie voor wiskunde met een liefde voor kunst. Hij studeerde aan het befaamde Massachusetts Institute of Technology, waar hij in 1964 ook doctoreerde in de wiskunde. Zijn vriend en kunsthandelaar Hyman Swetzoff verkocht hem in Boston De bekoring van Sint-Antonius van James Ensor. Crapo nodigt vakgenoten van over heel de wereld uit in zijn eigen onderzoekscentrum in het zuiden van Frankrijk om zich te buigen over wiskundige vraagstukken. Een van Crapo’s Antwerpse collega’s bracht hem en zijn unieke Ensor tot bij het KMSKA. 

Manfred Sellink, directeur KMSKA: “Het is fantastisch dat ons prachtige bezit aan werken van Ensor opnieuw verrijkt wordt dankzij deze genereuze gift. De verzamelaar deelt zo zijn liefde voor kunst met het brede publiek die er na onze heropening blijvend van kan genieten.“

In maart krijgt De bekoring van Sint-Antonius een behandeling in het KMSKA-restauratieatelier om vervormingen in de hoeken weg te werken. 

Meer informatie
hetnieuwemuseum.be

Beeld 
James Ensor (1860-1949), De bekoring van Sint-Antonius, 1927
© KMSKA – Lukas-Art in Flanders vzw, foto Rik Klein Gotink

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.