Skip Navigation Links

Ongeziene kleurenpracht en nieuwe ontdekkingen na restauratie en onderzoek van Dulle Griet van Pieter I Bruegel

Ongeziene kleurenpracht en nieuwe ontdekkingen na restauratie en onderzoek van ‘Dulle Griet’ van Pieter I Bruegel
Na de restauratiewerken van anderhalf jaar in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) biedt de ‘Dulle Griet’ van Pieter I Bruegel uit het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh opnieuw een spectaculaire aanblik.  
In januari 2017 vertrok de Dulle Griet van Pieter Bruegel I naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) te Brussel voor onderzoek en restauratie. Het schilderij was er meer dan anderhalf jaar. 
De originele kleurenpracht van het werk is opnieuw zichtbaar en de artistieke kwaliteiten van de kunstenaar komen weer helemaal tot hun recht. De herwonnen helderheid zorgt voor een hernieuwde dieptewerking: de figuur van Dulle Griet treedt veel sterker op het voorplan en steekt af tegen het weidse landschap in de achtergrond. Het multidisciplinaire onderzoek in KIK leidde bovendien tot enkele opzienbarende ontdekkingen. Het schilderij is niet in 1561 gedateerd. Maar in 1563, het jaar waarin Bruegel huwde en van Antwerpen naar Brussel verhuisde. Dankzij de hoogtechnologische apparatuur zijn de diverse onderlagen van het werk in kaart gebracht en blijkt ook dat Bruegel het woord ‘Dul’ niet als titel op het paneel heeft aangebracht. Beide vondsten zorgen voor een nieuwe kijk op de vele mysteries die Bruegel blijven omgeven. 
De restauratie en het onderzoek is gefinancierd door fonds Baillet Latour en de Topstukkenraad van de Vlaamse Gemeenschap. 
Binnenkort reist het werk door naar het Kunsthistorisches Museum te Wenen, waar het één van de blikvangers wordt van de overzichtstentoonstelling over Bruegel. In het voorjaar van 2019 keert Dulle Griet terug naar het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh.
Meer informatie
https://www.museummayervandenbergh.be/nl/pagina/restauratie-dulle-griet-onthult-kleurenpracht-en-ontdekkingen
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zpvDF9Klppg" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>Ongeziene kleurenpracht en nieuwe ontdekkingen na restauratie en onderzoek van ‘Dulle Griet’ van Pieter I Bruegel
Dulle Griet
Na de restauratiewerken van anderhalf jaar in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) biedt de Dulle Griet van Pieter I Bruegel uit het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh opnieuw een spectaculaire aanblik.  

In januari 2017 vertrok de Dulle Griet van Pieter Bruegel I naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel voor onderzoek en restauratie. Het schilderij was er meer dan anderhalf jaar. 

De originele kleurenpracht van het werk is opnieuw zichtbaar en de artistieke kwaliteiten van de kunstenaar komen weer helemaal tot hun recht. De herwonnen helderheid zorgt voor een hernieuwde dieptewerking: de figuur van Dulle Griet treedt veel sterker op het voorplan en steekt af tegen het weidse landschap in de achtergrond.

Het multidisciplinaire onderzoek in KIK leidde bovendien tot enkele opzienbarende ontdekkingen. Het schilderij is niet in 1561 gedateerd, maar in 1563, het jaar waarin Bruegel huwde en van Antwerpen naar Brussel verhuisde. Dankzij de hoogtechnologische apparatuur zijn de diverse onderlagen van het werk in kaart gebracht en blijkt ook dat Bruegel het woord ‘Dul’ niet als titel op het paneel heeft aangebracht. Beide vondsten zorgen voor een nieuwe kijk op de vele mysteries die Bruegel blijven omgeven. 

De restauratie en het onderzoek zijn gefinancierd door fonds Baillet Latour en de Topstukkenraad van de Vlaamse Gemeenschap. 

Binnenkort reist het werk door naar het Kunsthistorisches Museum te Wenen, waar het een van de blikvangers wordt van de overzichtstentoonstelling over Bruegel. In het voorjaar van 2019 keert Dulle Griet terug naar het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh.

Meer informatie
museummayervandenbergh.be

(nieuwsbericht 19 september 2018)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.