Skip Navigation Links

Albrecht Dürer, Groeningemuseum, Brugge.

Het Prentenkabinet van het Groeningemuseum in Brugge - eerder ook wel het Steinmetzkabinet genoemd – kreeg tot nu toe niet de aandacht die het verdient. Weinigen zijn op de hoogte van het bestaan, laat staan van de kwaliteit en omvang van de verzameling. Om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van deze veelzijdige collectie te verbeteren, startte het Groeningemuseum met de digitalisering van zijn werken op papier, in samenwerking met de Vlaamse Kunstcollectie. Om en nabij de 15000 prenten en 4000 tekeningen worden systematisch geïnventariseerd in een online database die te raadplegen is op de website van de Vlaamse Kunstcollectie www.vlaamsekunstcollectie.be en op www.europeana.eu. Binnenkort zullen de werken ook beschikbaar zijn op de erfgoedwebsite van de provincie West Vlaanderen www.erfgoedinzicht.be en via de online beeldenbank www.lukasweb.be. Virginie D’haene en Evelien de Wilde, assistent-conservatoren bij het Groeningemuseum en medewerkers van de Vlaamse Kunstcollectie, zijn verantwoordelijk voor dit project.

De collectie van het Brugse prentenkabinet bestaat hoofdzakelijk uit de schenking van 14000 prenten en 3000 tekeningen van de verzamelaar John Steinmetz (1795-1883). Deze Engelsman start zijn verzameling op vijftienjarige leeftijd met een ets van Rembrandt. Wanneer Steinmetz in 1819 met zijn gezin naar Brugge verhuist, breidt hij zijn collectie gestaag uit. Hij verzamelt werken van belangrijke graveurs en prentontwerpers, zoals Albrecht Dürer, Hans Sebald Beham, Lucas van Leyden, Hendrick Goltzius, Peter Paul Rubens en Rembrandt van Rijn. Als Steinmetz zijn collectie in 1864 aan de stad Brugge schenkt, is deze uitgegroeid tot een gevarieerde verzameling die de hoogtepunten van de Europese prentkunst illustreert.

Na Steinmetz’ schenking wordt de collectie werken op papier van het Groeningemuseum aangevuld met vier andere donaties. In de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw schenkt de Brits-Brugse kunstenaar Frank Brangwyn (1867-1956) een deel van zijn oeuvre, waaronder ongeveer 350 werken op papier. Het is een van de belangrijkste collecties van zijn werk. Vervolgens wordt rond 1989 het volledige oeuvre van Luc de Jaegher (1912-1987) aan het Groeningemuseum geschonken. Luc de Jaegher, die van 1961 tot 1978 directeur was van de Brugse Academie voor Beeldende Kunst, maakte circa 800 expressionistische prenten met een symbolische en romantische inhoud. In 1989 ontvangt het Groeningemuseum ongeveer 300 werken van Auguste de Peellaert (1793-1876), een kunstenaar en soldaat uit een adellijk Brugs geslacht. Deze deelcollectie omvat vooral gezichten op Brugge en andere Europese steden of dorpen, die de kunstenaar maakte tijdens zijn militaire reizen. De meest recente schenking (1992) omvat alle 85 lineair-abstracte prenten in constructivistische stijl van de Brugse kunstenaar Luc Peire (1916-1994).

Naast digitale ontsluiting zal het Groeningemuseum ook op regelmatige basis zijn werken op papier tonen aan het publiek in collectiepresentaties. De tentoonstelling De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot. Een selectie uit het Brugse prentenkabinet, die van 1 februari tot 20 mei 2013 in het Arentshuis (Groeningemuseum) loopt, is hiervan een eerste voorbeeld. Voor meer informatie over deze collectiepresentatie, zie: http://www.brugge.be/internet/nl/musea/activiteiten/activiteiten_2013.htm#3

Voor meer informatie of een bezoek aan het prentenkabinet, gelieve contact op te nemen met: Virginie D’haene (assistent-conservator Groeningemuseum) virginie.dhaene@brugge.be tel: +32 50448781 of Evelien de Wilde (assistent-conservator Groeningemuseum) evelien.de.wilde@brugge.be tel: +32 50448781

(Nieuwsbericht 3 april 2013)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.