Skip Navigation Links

 

Lijfspreuk 'Plus est en vous' wordt leidraad voor nieuwe museale invulling van het gerenoveerde Gruuthusemuseum

Plus est en vousNa een sluiting van vijf jaar opent het gerenoveerde Gruuthusemuseum opnieuw de deuren. De Musea Brugge spaarden kosten noch moeite om de objecten in symbiose te laten gaan met het historische gebouw. Alles wordt geflankeerd door een nieuw neogotisch onthaalpaviljoen voor de Brugse musea en een educatief atelier op de zolderverdieping, Studio +.

De oude opstelling in het Gruuthusemuseum had iets van een Wunderkammer voor toegepaste kunsten. De vernieuwde opstelling en enscenering is veel minder druk en brengt elk object als drager van vele verhalen. Al deze verhalen vormen de rijke geschiedenis van de stad Brugge.

De getoonde collectie is de optelsom van drie sterkhouders: de Gruuthusecollectie, de collectie van het Groeningemuseum en het rijkelijk geornamenteerde gebouw zelf. De verzamelde collectiestukken werden op drie verdiepingen mooi over drie tijdsperiodes verdeeld, startend met de Bourgonische periode, over de onderbelichte zeventiende en achttiende eeuw en eindigend bij de voor de stad zo typerende negentiende-eeuwse neogotiek.

Ook verschillende recente aanwinsten van de Musea Brugge verrijken de nieuwe opstelling: La Penitence d’Adam, een vroege druk van Collard Mansion, een houten sculptuur Sint-Joris en de draak en een Brugs wandtapijt De vroomheid van Anna.

De meer dan 600 collectiestukken vertellen het verhaal van het ontstaan en het gebruik ervan, gekaderd in de context waarin het gemaakt werd. Eigentijdse multimedia ondersteunen het geheel op een subtiele manier. De muren van het gebouw, getaand in het Bourgondische kleurenpallet, geven de opstelling een warm en realistisch cachet.

De Brugs/Brusselse noA-architecten en Madoc uit Gent leverden samen met de verschillende Brugse stadsdiensten goed werk. De museumconservator Aleid Hemeryck, Leentje Gunst van de stad Brugge en alle medewerkers bewezen dat ‘Plus est en vous’, uitblinken in alle toonaarden, het devies van Lodewijk van Gruuthuse, de meest gerenommeerde Brugse zakenman en diplomaat uit de vijftiende eeuw, nog steeds een devies is dat de Bruggelingen uitdragen.

Meer informatie

Beeld: © Musea Brugge | Jan D'Hondt

(nieuwsbericht 23 mei 2019)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.