Skip Navigation Links

Studiedag rond verzamelen, herwaarderen en schenken. Het belang van private kunstcollecties in België en Nederland, van de 19de eeuw tot vandaag.

Geannuleerd omwille van het coronavirus. De studiedag wordt verplaatst naar een (nog te bepalen) latere datum. 

Museum Mayer van den Bergh, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Rubenianum organiseren een studiedag rond verzamelen, herwaarderen en schenken. Aanleiding is de tentoonstelling Madonna ontmoet Dulle Griet, een expo over collectioneurs Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn, en de publicatie van een nieuw boek dat gewijd is aan 200 jaar kunstschenkingen aan het KMSKA.

Experten gaan dieper in op de oorsprong en de ontwikkeling van het private verzamelen en schenken van 15de- en 16de-eeuwse kunst in België en Nederland. Er wordt bekeken welke rol private verzamelaars en schenkers van (oude) kunst in het hedendaagse culturele leven spelen en hoe relevant hun activiteit vandaag is. Verschillende vragen komen hierbij aan bod.

Wat zijn de motivaties van verzamelaars en schenkers? Hoe zien hun persoonlijke profielen en netwerken eruit? In welke historische en politieke context handel(d)en zij? Wat zijn de meest recente trends en ontwikkelingen in die verzamel- en schenkingscultuur? En welk juridisch en fiscaal kader is er voor schenkingen en legaten?

De dag wordt afgesloten met een keynotelezing en een debat over wat private verzamelaars, schenkers en openbare musea vandaag en in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen.

Meer informatie

Vrijdag 13 maart 2020 van 9u00 tot 18u15
Locatie: Rubenianum, Kolveniersstraat 20, 2000 Antwerpen

Bekijk het programma en schrijf je in. 
 

Organisatie: Museum Mayer van den Bergh, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), Rubenianum in samenwerking met Universiteit Antwerpen – Centrum voor Stadsgeschiedenis en FARO – Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw 

(nieuwsbericht 9 maart 2020)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.