Skip Navigation Links

 

P.P. Rubens, Castor en Pollux roven de dochters van Leukippos, Nasjonalmuseet Oslo, NG.M. 01394 / Foto Nasjonalmuseet Oslo

P.P. Rubens, Castor en Pollux roven de dochters van Leukippos, Nasjonalmuseet Oslo, NG.M. 01394 / Foto Nasjonalmuseet Oslo

 

Een schets uit het Nasjonalmuseet van Oslo, toegeschreven aan een onbekende Vlaamse meester, is onlangs toeschreven aan Peter Paul Rubens (1577-1640). Het werk werd geïdentificeerd door Dr. Paul Huvenne en Dr. Nico Van Hout van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het Antwerpse museum staat onder meer bekend voor zijn collectie barokmeesters en neemt een belangrijke positie in het wetenschappelijk onderzoek naar de Antwerpse grootmeester in.

Rubenskenners hadden geen weet van het werk. Het standaardwerk over de olieverfschetsen van Rubens door Julius Held uit 1980 vermeldt de schets niet.

De olieverfschets op paneel is 27 x 29 cm groot en dateert van voor 1615. Volgens Van Hout en Huvenne gaat het om een eigenhandige schets. Het is wellicht een eerste idee dat Rubens ontwikkelde voor een schilderij in de Alte Pinakothek in München. Het paneeltje in Oslo stelt twee mannen voor met een kleine ster op hun hoofd, hierdoor mag men aannemen dat het tafereel Castor en Pollux roven de dochters van Leukippos voorstelt. Dat is relevant, want van het werk in München wordt beweerd dat het om een Roof van de Sabijnse maagden gaat.

 

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.