Skip Navigation Links

 

Nieuwe tentoonstellingshal BRUSK

BRUSKMidden in het hart van de historische binnenstad van Brugge komt een nieuwe tentoonstellingshal, met errond een nieuwe, hoogwaardige kunstsite. Zowel in de beleidsdoelstellingen van de Stad Brugge als in deze van Musea Brugge staat de realisatie van een nieuwe museum- en kunstsite als topprioriteit genoteerd. Ook de Vlaamse regering heeft dit project als een belangrijke hefboom voor het cultuurbeleid in Vlaanderen naar voren geschoven. De beoordelingscommissie besliste om voor dit project samen te werken ontwikkelaar CIT Red en het ontwerpteam onder leiding van Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten. 

BRUSK
Met de naam BRUSK wil Musea Brugge zich krachtdadig en vernieuwend op de kaart plaatsen. Met BRUSK zal de stad inzetten op innovatieve tentoonstellingen, inclusief hedendaagse mogelijkheden op het vlak van de presentaties.

 

Het ontwerp 
Op de site Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum, komt de nieuwe tentoonstellingshal die twee museale zalen omvat en uitloopt in een nieuw park. In totaliteit gaat het om een site van 20.000m². De tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een heel open, transparant en vrij toegankelijk gelijkvloers ontstaat. De volledige gelijkvloerse laag wordt zo teruggegeven aan de stad, haar bewoners en bezoekers.
De nieuwe tentoonstellingszalen onderscheiden zich in het museale landschap sterk met enerzijds een natuurlijke lichtinval (uit het noorden, precies zoals het licht ook in het klassieke kunstenaarsatelier binnenvalt), en anderzijds de unieke hoogte van de ruimtes (die de historische herinnering van een kerk of kathedraal in zich heeft). BRUSK breekt zo met de trend van musea en museale ruimtes om natuurlijk licht te schuwen en bijna uitsluitend voor kunstmatig licht te kiezen.

 

Masterplan museumsite 
Brugge investeert de komende jaren in een indrukwekkend masterplan in de binnenstad. Naast de bouw van BRUSK, wordt ook het hart van de museumstad aangepakt en krijgt de volledige site een make-over door de aanleg van een nieuw park. Ook het Groeningemuseum zal een essentiële renovatie ondergaan. Daarnaast krijgt het het nieuwe ‘Musea Brugge Centrum voor Collectieonderzoek’ er een waardevolle plek. Er wordt ook depotruimte voorzien voor de meest kwetsbare collecties die Musea Brugge beheert, met name de schilderijen-, prenten- en tekeningencollectie. Tot slot komt er extra plaats voor conservatie en restauratie. Met dit project beoogt Musea Brugge vier kernambities: tonen, bewaren, onderzoeken en verwelkomen. 

 

Meer informatie
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.