Skip Navigation Links

Nieuwe aanwinst M Leuven: Man van Smarten uit het atelier van Dieric Bouts

Man van Smarten, atelier Dieric BoutsOp een veiling van Christie’s in New York verwierf M Leuven recent de ‘Man van Smarten’ (ca. 1470, olie op paneel) uit het atelier van Dieric Bouts

Dieric Bouts

Dieric Bouts was een geboren Nederlander (Haarlem) die in de 15e eeuw verhuisde naar Leuven en daar stadsschilder werd. Hij onderhield belangrijke intellectuele contacten met de universiteit. Vandaag geldt Dieric Bouts als een van de grootste Vlaamse Primitieven. Naast grote altaarstukken in opdracht schilderde hij ook verschillende kleinere devotionele scenes en ensembles - vaak Madonna’s met kind of diptieken die de Heilige Maria en de Man van Smarten voorstellen. Deze voorstellingen kenden een enorm succes in de regio en werden nog lang (tot ca. 1520) door zijn zonen Dieric de Jonge en Albrecht Bouts en andere navolgers gekopieerd. Een aantal van zijn belangrijkste werken – waaronder ‘Het Laatste Avondmaal’ - maakte Bouts in opdracht van Leuvense instellingen.

'Man van Smarten'

Dieric Bouts introduceerde tal van devotionele Andachtsbild-composities, waarvan de ‘Man van Smarten’ een goed voorbeeld is. Deze composities werden vaak gekopieerd, in zijn eigen atelier en later ook door zijn zoon Albrecht Bouts en navolgers. Dendrochronologisch onderzoek van de jaarringen van het hout van het paneel heeft aan het licht gebracht dat het werk rond 1470 te dateren valt. Dit stemt overeen met de laatste periode waarin Dieric Bouts actief was en ondersteunt de toeschrijving aan zijn atelier. Diverse specialisten over het werk van Bouts, zoals Till Holger Borchert (directeur Musea Brugge) en Dr. Valentine Henderickx, hebben het werk geïnspecteerd en bevestigen dat het paneel een van de oudste en meest interessante is binnen dit type van werken uit het atelier van Bouts.

Presentatie

Vanaf het voorjaar van 2020 zullen de topwerken van Dieric Bouts ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De Marteling van de Heilige Erasmus’ in optimale omstandigheden te zien zijn na de renovatie van de Sint-Pieterskerk. Tegelijk zal de ‘Man van Smarten’ uit het atelier van Bouts te ontdekken zijn in M Leuven. In 2023 plant M een overzichtstentoonstelling van Bouts, als kern van een stadsfestival in Leuven. 

Meer informatie
mleuven.be
diericbouts.be

 

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.