Skip Navigation Links

Mu.ZEE heeft het schilderij ‘Formation de la matière’ (1951) van Georges Vantongerloo (1886-1965) aangekocht. Het past binnen de ambitie van het museum om elk jaar een topstuk te verwerven. De afgelopen jaren voegde Mu.ZEE zo onder meer kunstwerken van Jules Schmalzigaug, James Ensor, Léon Spilliaert en Jean Brusselmans toe aan de collectie. De collectie wordt verder uitgebouwd volgens principes nauw verbonden met 'Global Art History'.

De nieuwe aankoop is momenteel te zien in de collectiepresentatie ‘Transform the local. Poetry must be made by all’. 

Abstracte kunst

Georges Vantongerloo is de belangrijkste vertegenwoordiger van Belgische abstracte kunst. In de zoektocht naar nieuwe visies op moderne en hedendaagse kunst, hebben recente studies rond Vantongerloo de focus verlegd naar zijn latere naoorlogse oeuvre. Vantongerloo speelde als lid van de groepering Cercle et Carré (1929-1930) en als bezieler van het transnationale Abstraction-Création (1931-1937) een cruciale rol in de verdediging en promotie van internationale abstractie van de jaren 30 tot 60. Weg van het lineaire, op vooruitgang gerichte canondenken van de westerse kunstgeschiedenis, vormt ‘Formation de la matière’ een belangrijk aanknopingspunt voor transcultureel onderzoek naar abstractie, al lang en nog steeds een globaal kunstenaarsfenomeen.

‘Formation de la matière’, 1951

Georges Vantongerloo schilderde beweeglijke concentrische cirkels in een soort geordend en punctueel tachisme, met groene, gele, oranjerode en paarsblauwe verftoetsen op een witte ondergrond, het symbool van het onbevattelijke en het lege. ‘Formation de la matière’ is volgens Barbara de Jong (hoofd behoud en beheer Mu.ZEE) een letterlijke vertaling van de gebruikte techniek. Vantongerloo heeft immers geëxperimenteerd met een complexe laagopbouw om diepte te creëren. 

Meer informatie

Georges Vantongerloo, Formation de la matière, 1951
Olieverf op paneel
420 x 480 mm
gesigneerd, gedateerd en getiteld op de achterzijde

www.muzee.be

Lees meer over Georges Vantongerloo op onze website 'abstract modernisme'. 

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.