home
 

Maria Magdalena

Een ander thema dat Benson veelvuldig herhaalt is Maria Magdalena. Momenteel zijn er nog zo’n 20 schilderijen met Maria Magdalena bekend die worden toegeschreven aan Benson. Het Groeningemuseum heeft een kwalitatief hoogstaande versie van dit beeldtype in zijn collectie. Maria Magdalena is voor een donkere achtergrond afgebeeld. Ze kijkt met neergeslagen ogen naar de zalfpot in haar hand, waarvan ze het deksel heeft opgelicht. Het schilderij is in de herkenbare stijl van Ambrosius Benson geschilderd: de sterke schaduw- en sfumato-effecten, het donkere kleurenpalet, de oplichtende witte randjes op de rode mantel en de voile, een vrouwenfiguur die doet denken aan de Maria-figuren van Gerard David. 

Behalve deze versie met de zalfpot zijn er eveneens versies bekend waarin Maria Magdalena een boek leest. Een voorbeeld van een lezende Maria Magdalena bevindt zich in de collectie van de National Gallery in Londen. 

Vanwege de talrijke verschillende versies van zowel de sibille als Maria Magdalena moet rekening worden gehouden met de bijdrage van medewerkers uit het atelier aan deze werken. Deze schilderijen maken duidelijk dat Benson dezelfde figuren gebruikte binnen een grotere compositie alsook voor op zichzelf staande schilderijen. Soms paste hij zijn figuren lichtjes aan om ze in verschillende contexten ten tonele te kunnen voeren. Mogelijk had Benson een ‘patroon’ van deze figuur in zijn bezit, die hij keer op keer herbruikte. Om dit met zekerheid te kunnen stellen en om meer duidelijkheid over de reproductiemethoden van Ambrosius Benson te krijgen, zouden meerdere van deze voorstellingen natuurwetenschappelijk moeten worden onderzocht.