Skip Navigation Links

 

Marcel De MaeyerOp 7 oktober 2018 is emeritus professor Marcel De Maeyer (1920 Sint Niklaas - 2018 Gent) overleden. Zijn betekenis als kunsthistoricus, academicus, pedagoog en kunstenaar is uitzonderlijk.

Zijn cruciaal belang voor het Ensoronderzoek wordt wereldwijd terecht erkend. De Maeyer heeft als conservator van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (1949-60) ook in belangrijke mate bijgedragen aan de uitbouw van de Ensorverzameling van het museum. Hij heeft bovendien, op minder opvallende wijze, als lid van diverse bestuurs- en adviesorganen van het Koninklijk Museum in Antwerpen, de goede werking van het museum jarenlang ondersteund.

Voor Marcel (De) Maeyer was de schilderkunst zelf beoefenen meer dan de spreekwoordelijke ‘violon d’Ingres’. Het KMSKA blikt met blijdschap en trots terug op de tentoonstellingen van het werk van Marcel Maeyer in het museum. 

Herwig Todts, senior curator moderne kunst bij het KMSKA, schetst in een artikel het belang van Marcel De Maeyer voor het Ensoronderzoek, zijn betekenis als kunsthistoricus en hoogleraar en zijn artistieke ambities.
Lees het artikel ‘Marcel Maeyer, Pierre Lepennec, James Ensor en Marcel De Maeyer: portret van de kunstenaar als kunsthistoricus, conservator, connoisseur en hoogleraar’ op de themawebsite over Ensor.

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.