Skip Navigation Links

Nieuwe verticale museum

Op 9 mei bezocht Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz het verticale museum in opbouw in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Bij deze gelegenheid lanceerde hij de nieuwe microsite: hetnieuwemuseum.be. Via deze site communiceert het KMSKA over het nieuwe gebouw, de koers en de museale werking.

Het KMSKA is een museum in verandering, letterlijk en figuurlijk. Terwijl het museumgebouw een spectaculaire verbouwing ondergaat, werkt het museumteam een gloednieuwe koers uit en gaat de museumwerking onverminderd voort.

De nieuwe microsite brengt beide verhalen in beeld. Het KMSKA wil op die manier het publiek nu al bij het museum van de toekomst betrekken. Deze responsieve site licht het ontwerp van KAAN Architecten toe, toont simulaties van de nieuwe zalen en laat verschillende medewerkers van de verbouwing aan het woord. Daarnaast toont de site hoe het voltallige museumteam aan het nieuwe museum werkt. Regelmatig verschijnen er updates over zowel de verbouwing als het nieuwe museumverhaal. Een timelapse camera, geplaatst op een hoge kraan, volgt de onophoudelijke voortgang van de verbouwingswerken op de voet. Het filmpje is te zien op arttube.nl.

De tweede fase van de verbouwing is volop aan de gang. Die omvat de uitbreiding van de oppervlakte door extra volumes te bouwen in de zes oorspronkelijke binnenkoeren. De technische installaties krijgen een plek in de voorste twee kleinere patio’s. Daardoor komt er in het 19e-eeuwse gebouw extra ruimte vrij. In de overige 4 patio’s komt het nieuwe ‘verticaal museum’, waarvan de staalstructuur nu al aanwezig is. Een 10-tal moderne zalen – hoge en lage, kleine en grote, lichte en donkere – zorgen voor een afwisselende sfeer. Door het gebruik van vides zal één zaal maar liefst 14 meter hoog zijn. Bovenop het verticale museum komt een grote U-vormige zaal, met speciaal ontworpen lichtkoepels die het daglicht via vides naar lagere niveaus leiden. Het ontwerp en de oorspronkelijke route van het 19e-eeuwse gebouw worden in ere hersteld. Het nieuwe museum zal niet te zien zijn vanuit het oude, en andersom. Het hele masterplan vergroot de tentoonstellingsruimte van het KMSKA met 40%.

Aan de voorzijde van het museum komt een publieksblok met een bibliotheek, een museumwinkel, een café, een auditorium, een garderobe, sanitair en ateliers voor workshops. De renovatiewerken aan de gevel starten eind 2017.

Het KMSKA heropent zijn deuren in 2019. In het najaar komt er een grote tentoonstelling over 16e-eeuwse Antwerpse schilderkunst: De eeuw van Bruegel.

Sven Gatz: ‘Als je door het museum in wording wandelt, weet je dat het ongelofelijk wordt. Ik kijk enorm uit naar de dag waarop we de deuren kunnen openen.’


Nieuwe microsite: hetnieuwemuseum.be

Nieuw beeldmateriaal verbouwingen


(Nieuwsbericht 13 mei 2016) 

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.