Skip Navigation Links

James Ensor in het publieke domein

Op Public Domain Day in de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) gaf Vlaamse Kunstcollectie-coördinator Pascal Ennaert een presentatie over de inzichten die voor de museumwereld een breekijzer kunnen zijn om te werken aan een open access-beleid. Hij belichtte ook de vele stappen die nodig zijn om zo’n open access-beleid ook in de praktijk te zetten.

Sinds 1 januari 2020 behoort het oeuvre van Ensor tot het publieke domein. Naar aanleiding van Public Domain Day 2020 presenteert de Vlaamse Kunstcollectie Arthub Ensor. Het platform biedt een overzicht van Ensorwerken, die niet enkel raadpleegbaar, maar ook downloadbaar zijn in hoge resolutie.

De Intrige, James Ensor

Momenteel biedt de website 877 objectbeschrijvingen uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Museum voor Schone Kunsten Gent en het Groeningemuseum in Brugge. Op korte termijn worden ook de Ensordata en -beelden van Mu.ZEE toegevoegd aan dit platform. Andere collectiebeherende instellingen kunnen op de Arthub Ensor aansluiten als ze zich koppelen aan de Vlaamse Kunstcollectie-Datahub en -Imagehub. 

Ensor in detail

Het werk van James Ensor (Oostende, 13 april 1860 - 19 november 1949) is enorm veelzijdig: van talloze nagenoeg lege marines, stillevens en stadsgezichten, over intimistische interieurs en stadsgezichten tot hilarische maskerades en groteske persiflages. Met de Arthub Ensor kan je deze werken vanaf nu (her)ontdekken tot in het kleinste detail. 

Performante digitale infrastructuur

Arthub Ensor bouwt verder op de testopstelling IIIF en vormt zo een nieuwe stap in het verder ontwikkelen van de Datahub en Arthub Flanders tot een performante infrastructuur voor het delen van digitale inhoud van musea in Vlaanderen.

Meer achtergrondinformatie over Ensor

De website ‘James Ensor. Een online museum’ van de Vlaamse Kunstcollectie biedt intussen nog steeds een uitgebreide biografie van de kunstenaar, nieuwsberichten over Ensor, webpublicaties, een overzicht van Ensorarchivalia, links naar Ensorcollecties wereldwijd, en zet ook Ensoronderzoekers in de kijker.

Verken Arthub Ensor

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.