Skip Navigation Links

 

Paul Huvenne (Foto: Jesse Willems)

Paul Huvenne, administrateur generaal van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), legt per 1 augustus 2014 zijn functie neer. De directeur wordt deze zomer 65.

Dr. Paul Huvenne (°1949), studeerde Kunstgeschie­de­nis en Oudheidkunde aan de Rijksuniversiteit Gent en promoveerde er in 1984 met een proefschrift over de zestiende-eeuwse Brugse schilder Pieter Pourbus. In datzelfde jaar nam hij de museale leiding op zich van het Rubenshuis, de woon- en werkplaats van Peter Paul Rubens in Antwerpen. In 1997 werd hij benoemd tot algemeen directeur (en in 2009 tot administrateur generaal) van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het grootste museum van de Vlaamse gemeenschap. Hij is er de stuwende kracht achter een dynamisch en publieksgericht beleid, dat de vaste museumwaarden van behoud, beheer en onderzoek niet uit het oog verliest. Onder zijn bewind maakte het KMSKA spraakmakende tentoonstellingen zoals Antoon van Dyck (1999), Elck zijn waerom (1999), Kinderen op hun mooist (2001), Fatale Vrouwen (2003), Anversa & Genova (2003), De uitvinding van het landschap (2004), Copyright Rubens (2004), Gorge(l) (2006), Jan Fabre: homo Faber (2006), Vlaamse Primitieven: de mooiste tweeluiken (2007), Jan Cox (2008), Voorbeeldige Busten (2009), Goya Redon Ensor (2009), Closing Time met Jan Van Riet en Anselm Kiefer (2010).

Sommige van deze tentoonstellingen kwamen tot stand in samenwerking met ’s werelds grootste musea: de National Gallery of Art Washington, MoMA New York, Royal Academy of Arts Londen, Musée d’Orsay Parijs of Rijksmuseum Amsterdam. Sinds de sluiting van het museum voor verbouwing speelt het KMSKA op verplaatsing. Huvenne en zijn team werkten mee aan tentoonstellingen als Reünie (Kathedraal Antwerpen, 2009) Meesterwerken in het MAS (MAS, 2011) en Het Gulden Cabinet (Rockoxhuis Antwerpen, 2013).

Huvenne zorgde er eveneens voor dat de collectie van het KSMKA in het buitenland te zien was. Op zijn conto staan o.a. tentoonstellingen van Rubens in Japan en de Verenigde Staten, van Ensor in Japan, Denemarken, Zwitserland en de VS, en tentoonstellingen over de barokschilderkunst in Singapore, Duitsland, Mexico en India.

Paul Huvenne staat wereldwijd bekend als eminente Rubenskenner. Zo werkte hij als wetenschappelijk medewerker mee aan talrijke uitgaven van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, de beredeneerde catalogus van Rubens’ oeuvre en hét internationaal standaardwerk over Rubens.

Hij zetelt eveneens in de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum en het Rijksmuseumfonds Amsterdam en geeft als docent les aan de Universiteit Antwerpen in de masteropleiding filmstudies en visuele cultuur.

Paul Huvenne ontving in Frankrijk de onderscheiding Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres. Deze zomer bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd. Intussen wordt de procedure voor de opvolging gestart.

(Nieuwsbericht 21 maart 2014)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.