Skip Navigation Links
De Vlaamse Kunstcollectie lanceert Arthub Flanders

Arthub Flanders

Arthub Flanders is een gebruiksvriendelijke zoekmachine die een digitale toegang aanbiedt tot de collecties beeldende kunsten in Vlaanderen. Dit platform is een werkinstrument voor (inter)nationale gebruikers binnen en buiten de musea zoals curatoren, registratoren, onderzoekers, studenten, digitale architecten, dataspecialisten, ...  Op 24 oktober stelde de Vlaamse Kunstcollectie dit platform voor aan de projectpartners PACKED, CAHF en Rijksmuseum.

Momenteel ontsluit het platform geautomatiseerd informatie uit de collectieregistratiesystemen van het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Groeningemuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Op termijn zullen ook de registratiesystemen van andere beeldendekunstmusea aangesloten worden. Arthub Flanders stelt zo vandaag reeds meer dan 15.000 objectbeschrijvingen digitaal ter beschikking.

Het Arthub Flanders-platform faciliteert vrij digitaal hergebruik van de gegevens zowel binnen als buiten de museale muren door deze te publiceren onder eenduidige licenties. Door de introductie van persistente URL's en het koppelen van de gegevens aan standaardthesauri zoals AAT (Getty), RKD Artists, VIAF en Wikidata zetten de deelnemende musea de eerste stappen naar Linked Open Data.

Arthub Flanders bouwt verder op de technische Datahub-infrastructuur. Deze digitale toepassing is een flexibel inzetbare metadata-aggregator die geautomatiseerd beschrijvingen verzamelt uit de museale collectieregistratiesystemen, en deze in het LIDO-formaat publiceert via webgebaseerde API’s.

De Vlaamse Kunstcollectie stelt de ontwikkelde infrastructuur en de achterliggende broncodes vrij ter beschikking voor geïnteresseerde musea en andere organisaties onder een opensourcelicentie via Github, een onlineplatform dat de internationale samenwerking tussen ontwikkelaars van vrije software faciliteert.

In een volgende fase van het project zal een IIIF-beeldinfrastructuur gekoppeld worden aan de Datahub en de Arthub. Zo wordt ook de flexibele en gestandaardiseerde uitwisseling van beeldmateriaal op hoge resolutie gerealiseerd. IIIF (International Image Interoperability Framework) is de internationale standaard voor de uitwisseling van beelden.

Het project werd gefinancierd door een projectsubsidie voor een internationaal erfgoedproject van het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid.

Meer informatie

arthub.vlaamsekunstcollectie.be
datahub.vlaamsekunstcollectie.be

Neem contact op met Matthias Vandermaesen voor meer informatie.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

(nieuwsbericht 8 november 2018)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.