Skip Navigation Links

De 17e eeuw door de ogen van Jacques Callot

Introductie

 

Jacques Callot, De verzoeking van de heilige Antonius (detail), Musea Brugge, Groeningemuseum, Prentenkabinet, inv. nr. 0000.GRO6274.III

De Franse 17e-eeuwse prentkunstenaar Jacques Callot (1592-1635) is – althans buiten Frankrijk – geen grote bekende bij het brede publiek. Nochtans was hij één van de belangrijkste graveurs van zijn tijd en van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van enkele technische en esthetische mogelijkheden van de prentkunst. Zijn beroemde prentenseries over bedelaars en de verschrikkingen van de oorlog inspireerden belangrijke kunstenaars zoals Rembrandt (1606-1669) en Goya (1746-1828). Callot vervaardigde ongeveer 1400 prenten, die zowel tijdens als na zijn leven veelvuldig werden heruitgegeven en gekopieerd. Zijn prenten zijn vandaag verspreid over prentenkabinetten in heel Europa. Ook het Prentenkabinet van het Groeningemuseum bezit een ruime verzameling prenten van de kunstenaar, waarvan hier een thematische selectie wordt toegelicht.

 

Deze webpublicatie is opgesteld naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling De 17e eeuw door de ogen van Jacques Callot in het voorjaar van 2013 in het Arentshuis (Groeningemuseum).

 

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.