Skip Navigation Links

 

Petrus Christus, Isabella van Portugal met de heilige Elisabeth, Groeningemuseum, Brugge.

Het Groeningemuseum in Brugge overhandigde op 3 juli het paneel Isabella van Portugal met de heilige Elisabeth van Petrus Christus als bruikleen aan het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Het Brugse werk wordt tentoongesteld in de Kunstkammer, een vernieuwde en prestigieuze opstelling in het Kunsthistorisches Museum. Sinds 1 maart 2013 is de Kunstkammer, een museum in het museum, geopend voor het publiek.

Collectioneurs verzamelden ten tijde van de renaissance en de barok allerhande naturalia en kunstvoorwerpen in zogenaamde Wunderkammer en Kunstkammer. Men stouwde kamers vol met zeldzame fossielen, schelpen, stenen, opgezette dieren, kostbare kunstvoorwerpen en dergelijke meer. In de Kunstkammer in Wenen zijn meer dan 2200 stukken opgesteld, waaronder nu het werk van Petrus Christus uit het Brugse Groeningemuseum.

Het paneel met het portret van Isabella van Portugal vergezeld van haar patroonheilige Elisabeth van Hongarije is het linkerluik van een triptiek. Op de achterzijde zijn nog sporen van een grisaille aanwezig waarin de engel Gabriël van de Annunciatie herkend kan worden. Petrus Christus vervaardigde dit drieluik kort voor zijn dood in 1472 in opdracht voor Isabella van Portugal. Het werk werd later door Catherine de Buisson, abdis van het Sint Elisabethklooster van Quesnoy aan Margareta van Oostenrijk geschonken. Het middenpaneel toonde een piëta en het rechterluik de heilige Catherina.

Meer info: Website Kunsthistorisches Museum

De Vlaamse primitieven. Een online museum

(Nieuwsbericht 3 juli 2013)

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.