home
 
Aanbidding door de Koningen (details),
Peter Paul Rubens,
KMSKA (1624)
Ook de verbinding van de attributen met de respectieve koningen varieerde. In dit geval wordt het goud de nieuwgeboren Zoon Gods aangeboden door de oudste koning. Hij schrijdt naderbij in zijn prachtige rode, met goudbrokaat versierde, mantel. Terwijl hij een stap voorwaarts plaatst, biedt hij met beide handen een schaal met gouden munten aan, die voorzien is van een voetstuk en een deksel dat hij in de linkerhand houdt.

Achteraan in het midden staat de Moorse koning die met een blik van ontzag de nieuwgeborene aanschouwt. Hij houdt een schaal met mirre vast, draagt een sjerp om zijn middel en een tulband op het hoofd. De exotische uitbeelding van deze monarch vertoont duidelijke overeenkomsten met deze van hetzelfde personage in de voorstelling van de Aanbidding in het Musée des Beaux-Arts van Lyon (1618-19).


Er zijn ook overeenkomsten met een portret dat Rubens van de Antwerpse koopman Nicolas de Respaigne schilderde (1619-20). Het wordt in het museum te Kassel (D) bewaard. De man was in Venetië geboren, reisde veel door de Levant en bezocht ook Jeruzalem. Hij was ridder van het H. Graf en had zich onderscheiden door vele vrome stichtingen.