Skip Navigation LinksHOME > agenda


Tentoonstellingen

zaterdag 21 oktober 2017 - woensdag 28 februari 2018
Van Bosch tot Tuymans: een vitaal verhaal
Tentoonstellingen - Museum voor Schone Kunsten Gent

Tien jaar na de renovatie van het museumgebouw schrijft het MSK Gent dit najaar een nieuw verhaal. Met de volledige herinstallatie van onze vaste collectie kijken we vandaag met een nieuwe blik naar de kunst van de middeleeuwen tot vandaag. Er komt o.a. een nieuw parcours, tal van ongeziene werken worden voor het eerst aan het publiek getoond, en drie actuele kunstenaars laten hun eigen sporen achter. Vanaf zaterdag 21 oktober stellen we het resultaat voor aan het publiek!

Een transhistorische aanpak

Voor de herinrichting kiest het museum resoluut voor een transhistorische aanpak. Kunstwerken uit verschillende periodes communiceren met elkaar en met de bezoekers. Met dit soort van dialogen bewijst het museum hoe ideeën bewegen doorheen de tijd. Want de vragen die mensen via kunst hebben willen beantwoorden, waren vroeger niet zoveel anders dan vandaag…

Zo ontmoeten landschappen en menselijke figuren elkaar in de salonzalen, om de evolutie van de 19de-eeuwse Belgische en Europese kunst te illustreren, en komen er zalen rond het artistieke leven tijdens de Eerste Wereldoorlog, of het gezinsleven. Ook in elders worden ‘oud’ en ‘modern’ met elkaar geconfronteerd, om de continuïteit van de beeldende kunst sinds de middeleeuwen te accentueren.

Belgische en internationale topwerken

Andere hoogtepunten worden de nieuwe zalen gewijd aan de kunst uit Sint-Martens-Latem en de Leiestreek, het Belgische en internationale expressionisme, de abstracte kunst van de jaren 1920 en het surrealisme. Deze Belgische en internationale collectie heeft een moderniteit die nog te weinig bekend is bij het brede publiek.

Publiekslievelingen James Ensor, Théo Van Rysselberghe en George Minne krijgen voortaan hun eigen ruimte. En vanaf oktober wordt ook een bijzondere reeks aanwinsten voor het eerst aan het publiek getoond. Hieronder absolute meesterwerken, zoals een aquarel van Léon Spilliaert, een gipsen beeld van Auguste Rodin en abstracte schilderijen van Pierre-Louis Flouquet en Jules Schmalzigaug.

Een grote groep nieuwe werken is afkomstig uit de legaten De Blieck. Die bevatten meer dan twintig schilderijen en beeldhouwwerken uit de Leiestreek, waaronder Emile Claus, Valerius De Saedeleer, George Minne en Gustave Van de Woestyne. Het zijn stuk voor stuk onbekende topwerken, die 50 jaar in privéverzamelingen doorbrachten.

Oud ontmoet nieuw

Maar het jaar 1950 is geen eindpunt voor het MSK, ook al vormt het midden van de 20ste eeuw het symbolische eindpunt van haar kerncollectie. Het museum waaruit ooit het S.M.A.K. ontstond, heeft een lange traditie van samenwerking met actuele kunstenaars. Bij de herinstallatie gaan drie hedendaagse kunstenaars in dialoog met de historische collectie.

Luc Tuymans (°1958), die hier in 1990 zijn eerste grote publiekstentoonstelling hield, schildert op één van museummuren voor het eerst in zijn carrière een fresco.

Patrick Van Caeckenbergh (°1960) creëert in de Noord-Nederlandse zalen een curieuze wonderkamer.

En Ria Verhaeghe (°1950) toont in de laatmiddeleeuwse zalen haar 'Vertikals', die met hun houten drager en bladgoud doen denken aan onze Vlaamse primitieven.


Meer info : MSK Gent
vrijdag 20 oktober 2017 - zondag 25 februari 2018
William Kentridge. Smoke, Ashes, Fable
Tentoonstellingen - Musea Brugge

Sinds zijn internationale debuut op de DOCUMENTA X in 1997, verwierf de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (° 1955) wereldwijde faam. Hij is voornamelijk bekend om zijn tien animatiefilms, getiteld Drawings for Projection. Tot de verbazingwekkende gediversifieerde werken van Kentridge behoren meesterlijke tekeningen, prenten, wandtapijten, beeldhouwwerken, lezingen en operaproducties.

Deze tentoonstelling toont uitzonderlijke kunstwerken, speciaal gerealiseerd door Kentridge voor het Sint-Janshospitaal in Brugge, een 850 jaar geleden gestichte zorginstelling en nog één van de oudste bewaarde van Europa. Opgebouwd rond de thema's van trauma en genezing is de blikvanger op deze tentoonstelling de video installatie van Kentridge More Sweetly Play the Dance, een hedendaagse interpretatie van de Dodendans uit de middeleeuwen.

Door de ontstane dialoog tussen de tentoongestelde kunstwerken en de opmerkelijke ziekenhuisomgeving, wordt kunst een krachtig werkinstrument om de verschillende lagen van de geschiedenis met elkaar te verenigen.


Meer info : Sint-Janshospitaal
vrijdag 13 oktober 2017 - zondag 21 januari 2018
Pieter Pourbus en de vergeten meesters
Tentoonstellingen - Musea Brugge

Ontmoet dit najaar de vergeten Brugse meesters uit de zestiende eeuw. Ontdek de Brugse kunstwereld tijdens een economische recessie en bewonder het indrukwekkende oeuvre van Pieter Pourbus en vergeten meesters zoals Marcus Gerards, Pieter I Claeissens en zijn zonen Gillis, Pieter II en Antonius.

Brugge wordt in de zestiende eeuw getroffen door een economische achteruitgang en loopt leeg. Jonge kunstenaars trekken weg richting Antwerpen, dat zichzelf tot nieuwe kunsthoofdstad van Vlaanderen kroont. Maar met het roemrijke artistieke verleden als inspiratiebron, ontstaat er in Brugge een geheel nieuwe stijl.

Pieter Pourbus is een van de artistieke uitzonderingen als hij in 1543 bij Lancelot Blondeel in Brugge begint. Onder het ervaren oog van de Brugse meester ontpopt Pourbus zich tot hét aanstormend talent en weet hij veel vooraanstaande opdrachten binnen te slepen. Van het Laatste Oordeel en de Annunciatie tot treffende portretten van Brugges voornaamste families.

Dé verrassing van de tentoonstelling is het oeuvre van de familie Claeissens. Recent onderzoek identificeerde en reconstrueerde hun eeuwenlang onbekende oeuvre. Voor het eerst maak je kennis met de uitgebreide collectie van Pieter I Claeissens en zijn zonen.

Extra aanbod


Meer info : Groeningemuseum
vrijdag 22 september 2017 - zondag 27 mei 2018
Over de grens. Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen
Tentoonstellingen - M - Museum Leuven

Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen

De beeldhouwkunst beleefde in de middeleeuwen haar hoogtepunt in de Lage Landen. Brabantse en Vlaamse snijders blonken uit in hun vak en beheersten de kunst om een verhaal in beeld te brengen. Toch is er bijzonder weinig gekend van deze rijke cultuur. Daar brengt M verandering in met de onderzoekstentoonstelling Over de grens. Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen.

Akense topstukken reizen naar M

Speciaal voor de tentoonstelling werd één van de grootste Duitse beeldhouwkunstcollecties naar Leuven gehaald. Bijna 100 beelden van het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken worden voor het eerst buiten Duitsland getoond en zullen pronken naast 18 werken uit de M-collectie. De tentoonstelling geeft zo een uitgebreid overzicht van laatgotisch (1350-1550) meesterschap in de Lage Landen.

Paspoort van een beeld

Deze onderzoekstentoonstelling brengt retabels, heiligenbeelden, versierde sculpturen, ivoor en reliekbustes samen die vermoedelijk in de Nederlanden gemaakt werden. Maar hoe kun je deze beelden identificeren? Wie maakte ze? Wie waren de opdrachtgevers? Doordat veel sculpturen en bronnenmateriaal verloren is gegaan, blijven die vragen soms onbeantwoord. Vaak worden ze dan per stad of regio gegroepeerd als ‘Brabant’, ‘Zuidelijke Nederlanden’. Toch is die ordening niet altijd sluitend. De tentoonstelling breekt daarom een lans voor een andere aanpak. Een methode waarbij elk beeld een paspoort kan hebben dat uit verschillende kenmerken bestaat. Zo heeft een beeld meer te vertellen dan enkel de stad of regio waar het geproduceerd werd.

113 stukken, 200 jaar beeldhouwkunst

95 Akense topstukken zullen uitzonderlijk naast 18 werken uit de M-collectie pronken. Zo zie je onder meer werk van Jan Borman, de Meester van Elsloo, Jan van Steffeswert, Hendrik Roesen, de Meester I.T., de Meester van de Vijfpuntige Ster, de Meester van de Stenen Vrouwenkop en Meester Balthasar. Een van de hoogtepunten is het Petrusretabel uit Opper-Gerle. Het is niet alleen uitzonderlijk omwille van zijn omvang maar ook de gedetailleerde uitwerking van de vele figuren springt in het oog.

Curatoren: Marjan Debaene & Peter Carpreau

Een initiatief en onderzoek van ARDS, expertisecentrum voor middeleeuwse beeldhouwkunst, in samenwerking met het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken. Bij de tentoonstelling verschijnt een bestandscatalogus die te verkrijgen is in het Duits.

In samenwerking met de stad Aachen. De catalogus kwam tot stand met de steun van Peter und Irene Ludwig Stiftung.


Meer info : M - Museum Leuven
zaterdag 16 september 2017 - zondag 14 januari 2018
Geta Brătescu: Een atelier voor jezelf
Tentoonstellingen - Museum voor Schone Kunsten Gent

Dit najaar opent in MSK Gent de eerste tentoonstelling van de Roemeense kunstenares Geta Brătescu in België. De tentoonstelling biedt een gebald overzicht van het uitzonderlijk gevarieerde oeuvre van de intussen 91-jarige Brătescu. De rode draad is haar benadering van het kunstenaarsatelier als ruimte voor reflectie, experiment en (zelf)kritiek.

Gelijklopend met deze tentoonstelling focust het MSK op de atelierpraktijk van kunstenaars uit de eigen collectie, met schilderijen, tekeningen, beeldhouwkunst en atelierfoto's zoals deze van de abstracte kunstenaar Victor Servranckx.

Vijf decennia zelfreflectie

Het oeuvre van de Roemeense kunstenares Geta Brătescu (°1926) omvat sinds de jaren 1960 bijzonder uiteenlopende werken, gaande van tekeningen en textielcollages tot print, performance, film en installatie. Een rode draad doorheen deze veelzijdige kunstpraktijk is de rol van Brătescu’s atelier als een plaats waar ze zichzelf herdefinieert en vragen stelt rond identiteit en dematerialisatie.

Door haar interesse in literaire figuren zoals Aesopus, Faust en Medea roept ze daarbij ook vragen op rond ethiek, vrouwelijkheid en moederschap. Onder het totalitaire regime van Nicolae Ceauşescu was het atelier voor de kunstenares bovendien een veilige maar gemarginaliseerde ruimte, waar ze haar kunst temidden van het dagelijkse leven maakte en beleefde.

Experiment en precisie

Werkend vanuit de intimiteit van haar atelier liggen definities en metingen aan de basis van een groot deel van Brătescu’s oeuvre: door experimentatie met het herschikken van materialen, het in kaart brengen van handbewegingen en het verdwijnen of verbergen van haar eigen beeltenis.

Hoewel het resultaat vaak bijzonder organisch overkomt, is haar aanpak uitermate precies. Wanneer ze bijvoorbeeld collages maakt met gescheurd textiel, dan is geen enkel keuze willekeurig. Door dit ‘afval’ een exacte plaats te geven binnen een kunstwerk, wordt het opgetild tot een nieuw niveau. Zoals ze het zelf verwoordt: ‘the sanctification of waste’ (‘de heiliging van afval’).

Recente erkenning en eerste solotentoonstelling in België

Brătescu’s internationale erkenning groeide vooral tijdens de laatste jaren, dankzij deelname aan groepstentoonstellingen zoals de Biënnale van Istanbul (2010), La Triennale de Paris (2012) en de Biënnale van Venetië (2013 en 2017). Haar kunst werd recent opgenomen in meerdere gerenommeerde internationale collecties. Toch is de najaarstentoonstelling in Gent pas de vierde grote tentoonstelling van haar werk buiten Roemenië, en de eerste in België.

De tentoonstelling Geta Brătescu: Een atelier voor jezelf focust op de levenslange rol van het atelier als performatieve, contemplatieve en kritische ruimte, en een plaats voor reflectie over haar positie in de wereld. De tentoonstelling biedt een unieke kans om haar veelzijdige maar grotendeels nog ongekende oeuvre te ontdekken. Binnen het overzicht van haar jarenlange praktijk zoomen we in op specifieke thema’s die Brătescu’s leven en kunst vorm gaven.

Een vergelijking met de ateliers van andere kunstenaars

Gelijklopend met deze tentoonstelling focust het MSK op de atelierpraktijk van kunstenaars uit de collectie, met schilderijen, tekeningen, beeldhouwkunst en atelierfoto's zoals deze van de abstracte kunstenaar Victor Servranckx.

 


Meer info : MSK Gent
zaterdag 9 september 2017 - zondag 7 januari 2018
Wendy Morris - This, of course, is a work of the imagination
Tentoonstellingen - Mu.ZEE Oostende

In 1917 vaart de SS Mendi het Engelse kanaal over richting Frankrijk met zwarte Zuid-Afrikaanse legertroepen aan boord. Het schip komt in aanvaring en zinkt. Meer dan 600 man verdrinkt en niemand biedt hulp. De scheepsramp zakt weg in het strijdgewoel van de Grote Oorlog die gaande is. 

In de tentoonstelling wordt het verhaal van de SS Mendi als pars pro toto ingezet. Het staat voor een veel groter verhaal dat het publiek meevoert naar een complexe Zuid-Afrikaanse segregatiegeschiedenis, een verhaal dat ook de koloniale Westerse houding ten aanzien van het Afrikaanse continent tijdens de Eerste Wereldoorlog niet onberoerd laat. Honderd jaar later blikt Wendy Morris terug in een tentoonstelling waarin geanimeerde film, video en poëzie samen de grens tussen verleden en heden, tussen mythe en realiteit aftasten. Het scheepsdrama van honderd jaar geleden is niet langer zichtbaar in het landschap. De verbeelding biedt soelaas. This, of course, is a work of the imagination.


Meer info : Mu.ZEE Oostende
zaterdag 29 juli 2017 - zondag 12 november 2017
Het museum van de eigenzin
Tentoonstellingen - Mu.ZEE Oostende

TAZ en Mu.ZEE hebben samen met een groot aantal partners de tentoonstelling “Het museum van de eigenzin” samengesteld. Het uitgangspunt is om creativiteit in een zo breed mogelijke zin te benaderen. Welke houding nemen we tegenover kunst aan? Wat is normaal en wat beschouwen we als een afwijking? “Kunst en geestesziekte zijn allebei concepten met heel wazige contouren”, schrijft psychiater, kunstenaar en musicus Erik Thys.

Het museum van de eigenzin gaat niet op zoek naar een gemeenschappelijke grond, maar toont verschillende en soms ‘verstorende’ benaderingen. Dirk Pauwels, als gastcurator TAZ#2017, brengt een selectie kunstwerken uit de jaren zeventig gemaakt in het psychiatrisch ziekenhuis Caritas te Melle. KAOS, kunstatelier te Elsene, werkt samen met kunstenaars met of zonder psychiatrische aandoeningen. Villa Voortman en Museum Dr. Guislain, allebei te Gent, presenteren een nog andere invalshoek. Peter Dufurne toont kunstenaars betrokken bij de vzw WanderArt te Oostende en Mu.ZEE kijkt naar de eigen collectie.

De titel verwijst naar het nooit gerealiseerde Haus des Eigensinns, het ‘museum van de waanzinnige schoonheid’, te Berlijn. Vergeet de insider en de outsider. Wat als we een nieuwe taal ontwikkelen bij elke nieuwe ontmoeting.

 


Meer info : Mu.ZEE Oostende
vrijdag 7 juli 2017 - zondag 25 februari 2018
Bruegelland XL
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Pieter Bruegel de oude is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor tal van Vlaamse kunstenaars. De tentoonstelling Bruegelland in het Stedelijk Museum in Lier gaat na hoe groot zijn invloed was op de schilders die na hem kwamen.

Focus 6: Bruegelland XL

Het sluitstuk van dit Bruegelproject kreeg als titel Bruegelland XL en toont de meest volledige selectie van schilderijen uit de collecties van het KMSKA en het Stedelijk Museum Lier die een link hebben met Pieter Bruegel I. Het resultaat is een nieuwe en frisse presentatie, een bonte afwisseling van kleurrijke verhalen.

Landschappen in alle seizoenen, spreekwoordenschilderijen, historiestukken, kinderspelen, kermissen en feesten, moraliserende scènes: alles heeft een plaats gekregen in deze tentoonstelling. Bruegelland XL neemt je mee langs druk bevolkte schilderijen waarop zo veel te zien is dat het bijna zoekplaatjes lijken, maar ook langs intieme tafereeltjes die getuigen van intens en hoogst persoonlijk schilderplezier.

Bruegelland XL is een uitgelezen kans om het werk van de artistieke erfgenamen van Pieter Bruegel I met andere ogen te bekijken. Met kunst van o.a. Permeke, Gustave Van De Woestyne, Jean Brusselmans,…

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de Stedelijke Musea Lier.

Praktisch

Waar: Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly, Florent Van Cauwenberghstraat 14, Lier

Website

 


Meer info : KMSKA
zaterdag 1 juli 2017 - zondag 5 november 2017
Richard Tuttle, Light And Color
Tentoonstellingen - Mu.ZEE Oostende

Light And Color is de eerste grote museale tentoonstelling van Richard Tuttle (VS, 1941) in België. Jan Hoet was in 1978 de eerste om hem in Vlaanderen uit te nodigen naar aanleiding van zijn allereerste tentoonstelling als jonge museumdirecteur in Gent.

Richard Tuttle heeft 24 nieuwe kunstwerken gemaakt voor de tentoonstelling Light And Color in Mu.ZEE. Hiervoor wordt voor de eerste keer de opstelling in de Ensor & Spilliaert museumvleugel aangepast.

Deze nieuwe kunstwerken zullen een directe relatie aangaan met de schilderijen van James Ensor. Waarom doen we dat? Het antwoord is gedeeltelijk te vinden in de hierboven aangehaalde citaten. Een tentoonstelling is geen uitgemaakte zaak. Sinds de uitnodiging in 2015 kijkt en denkt Richard Tuttle over het kleurgebruik in de schilderijen van Ensor. Wat als Ensor is uitgegaan van de gedachte dat kleur ‘echt’ bestaat? Wat als kleur ‘echt’ bestaat? Hoe kan je hier dan over nadenken of op reageren?

Kleur laat zich niet makkelijk in woorden omzetten. Misschien verzet kleur zich wel tegen woorden of mogelijke definities. En andersom: misschien verzetten woorden zich tegen kleur. Richard Tuttle schrijft hierover: I got this idea from thinking about how color and sound are similar. We can use the same words for both: depth, tone, brightness, etc.. Where sound is not ordered in nature, we order it and make music. Color must be the same.


Meer info : Mu.ZEE Oostende
zondag 11 juni 2017 - zondag 19 november 2017
Cécile B. Evans
Tentoonstellingen - M - Museum Leuven

Sprung a Leak

Wat doen nieuwe technologieën met ons voelen en handelen? In haar werk gaat Cécile B. Evans (°1983, België-VS) na hoe we communiceren via machines en zo emotioneel geladen, maar ook contradictorische informatie de wereld insturen. In Sprung a Leak volg je een gesprek dat zich uitstrekt over de tentoonstellingsruimte, waarin 27 schermen, twee robots en een robothondje de hoofdrolspelers zijn van een geautomatiseerd theaterstuk. De dialogen zijn reacties op informatielekken in een systeem.

Curator: Valerie Verhack

Coproductie in samenwerking met Tate Liverpool en Haus der Kunst München.

Praktisch

Sprung a Leak is een performance van ongeveer 18 minuten. Ze is doorlopend te zien van 11u tot 12u30 en van 14u tot 17u30. Op donderdag ook van 19u tot 21u30.


Meer info : M - Museum Leuven
zondag 11 juni 2017 - zondag 5 november 2017
Aurélien Froment
Tentoonstellingen - M - Museum Leuven

Dubbelverhalen

Van het speelgoed van onderwijspionier Friedrich Fröbel, een 14de-eeuws wandtapijt van de Apocalyps uit Angers, een Bollywoodschool in Dakar, het ideale paleis van postbode Ferdinand Cheval, de utopische architectuur van Paolo Soleri naar de Sardijnse muzikant Franco Melis. Het lijkt wel alsof Aurélien Froment van het ene naar het andere onderwerp navigeert. Toch hebben ze allemaal iets gemeen. In deze tentoonstelling zet Froment hun levenswerk in de kijker en gaat ermee aan de slag. Met Dubbelverhalen brengt M voor het eerst in België een uitgebreid overzicht van Froments œuvre. Recente installaties, sculpturen en fotoreeksen worden aangevuld met drie nieuwe films.

Fröbel Fröbelt

Replica’s van de blokkendoos van de Duitse pedagoog Friedrich Fröbel. Die vormen de kern van de presentatie. Verspreid over de ruimte vind je kubus, bol of cilinder in verschillende gedaantes terug. Een reeks van foto’s vermenigvuldigt die vormen in de ruimte. Op die manier veruiterlijkt Froment niet alleen de filosofie van de onderwijspionier. Hij geeft iets alledaags als ‘speelgoed’ een andere status door het in een museum te plaatsen en laat zo het ideeëngoed van Fröbel verder leven. Hij zocht bovendien naar werken in de M-collectie die naar deze basisvormen verwijzen. Ze worden samen gepresenteerd in deze installatie.

Hommage aan Ferdinand Cheval

De Franse postbode Ferdinand Cheval (1836-1924) verzamelde zijn leven lang stenen. De vreemde vormen inspireren hem en leiden tot de bouw van zijn ‘ideale paleis’. Zo brengt hij met een fantastische verbeelding allerlei personages, dieren, exotische planten en versieringen aan. Aurélien Froment brengt het bouwwerk terug naar Chevals oorspronkelijke bedoeling: een graftombe voor hem en zijn echtgenote. Met zijn fotoreeks haalt hij dit bouwwerk van beelden uit elkaar.

Apocalyps

Voor zijn nieuwste video Apocalypse laat hij zich inspireren door het grootste wandtapijt ter wereld: de Apocalyps van Angers. Het stelt het verhaal voor van de Openbaring van Johannes. Froment brengt het verhaal, scène per scène, in zijn video tot leven. Terwijl een stem voorleest uit de Openbaring, wisselen beelden elkaar af en gaan van zwart-wit naar intense kleuren.

Polyfoon register

Meerstemmigheid is een concept dat in meerdere werken van Aurélien Froment terugkomt. Zo evoceren vijf blaasinstrumenten van het Muziekinstrumentenmuseum het lichaam van een muzikant. Daartegenover plaatst hij video’s (Non Alignés, 2016 & Le Chant du Monde, 2017) over de kruisbestuiving tussen India en Senegal, in dans en muziek. Zo hoor je het Indische repertoire van zanger Amadou Badiane. Of zie je Senegalezen in Bollywood-traditie dansen.

In zijn nieuwste film Allegro largo triste (2017) filmt Froment Franco Melis (°1958, Tuili), een Sardijnse muzikant en launeddas-speler. Van deze muziek bestaat geen geschreven partituur. Muzikanten gaan daarom in de leer bij een meester die hun de speltechniek en het repertoire aanleert. Froment legt in deze video vast hoe de muziek, zonder partituur, van meester op leerling wordt doorgegeven.

Utopische architectuur

In 1970 begint architect Paolo Soleri (1919-2013) aan een utopisch bouwwerk in Arcosanti, Arizona (USA). Hij wil een alternatief bieden voor de typische horizontale ontwikkeling van een stad en laat architectuur en ecologie samenvloeien. Zo baseert hij zijn bouwtechniek op een giettechniek van een ambachtelijke klokkengieterij. Voor de reeks Earthworks (2015) trok Aurélien Froment naar Arcosanti. In M zie je de klokken, de bouwwerken en maquettes die gemaakt werden met het procédé van een gietvorm.

Curator: Eva Wittocx


Meer info : M - Museum Leuven
zondag 4 juni 2017 - zondag 5 november 2017
Tamara Van San & Hedwig Houben. Theory of Forms
Tentoonstellingen - Mu.ZEE Oostende

Tactiliteit was voor Constant Permeke nog een voorwaarde voor het maken van kunst. Meer zelfs, hij hield van pasteus schilderen en kende zijn materiaal een hoofdrol toe. Borstelen, gieten, tekenen, kneden of kappen vinden kunstenaars nu al lang niet meer noodzakelijk. Toch gaan Hedwig Houben (°1983, NL) en Tamara Van San (°1982, BE) zeer bewust om met sculpturaliteit. Volgens Plato’s ideeënleer ontstaan objecten doordat de maker een idee uit een hogere wereld omzet naar materie. Hedwig Houben en Tamara Van San reflecteren zowel over de aanleiding, het procedé als het resultaat hiervan. Materie en techniek dirigeren het creatieproces van Tamara Van San, waardoor een handelend denken ontstaat. Vormentalen uit diverse werelddelen en materialen zoals polyurethaan, latex en nylon inspireren haar. De unieke textuur, kleur en techniek van de noch figuratieve, noch abstracte objecten laten ruimte voor interpretatie en overstijgen zo de gesproken taal. In het werk van Hedwig Houben zijn het vaak de objecten die het woord voeren of alleszins participeren aan de dialoog. Ze hebben existentiële vragen over de vorm die ze hebben aangenomen, de reden waarom ze werden gemaakt en hun eigen identiteit en karakter. Deze moeilijk te verklaren kwesties brengt de kunstenaar naar voren in performances en andere manifestaties waarin de objecten een actieve rol opnemen. Zo ontstaan verschillende invalshoeken om een sculptuur te beschouwen en te begrijpen. Niet enkel de beeldhouwer is daarbij een handelend en denkend subject, maar elke actor – kunstenaar, sculptuur en toeschouwer – neemt een gelijkwaardige rol in.

Praktisch

Waar: Permekemuseum, Gistelsteenweg 341, Jabbeke


Meer info : Permekemuseum
vrijdag 22 april 2016 - zondag 22 oktober 2017
Metafloristiek
Tentoonstellingen - Museum voor Schone Kunsten Gent

De Zwitserse kunstenaars Gerda Steiner (1967) en Jörg Lenzlinger (1964) staan vooral bekend voor hun grandioze installaties, waarin ze planten, takken en voorwerpen met elkaar verweven. Ze maken denkbeeldige natuurlandschappen die eruit zien alsof alle onderdelen op een volstrekt organische manier met elkaar vergroeiden.

Wegdromen in een denkbeeldige natuur

Ter gelegenheid van de Floraliën creëren ze ook in het MSK zo’n denkbeeldig landschap. Met hun installaties tasten de kunstenaars de grenzen af tussen tussen droom en werkelijkheid. Ze tonen het resultaat van een denkbeeldige evolutie, waarin alle aspecten van de realiteit spontaan met elkaar verweven worden. Een web van metalen draden en takken vergroeit tot een natuurlijke kristalstructuur, terwijl eigenaardige zwammen lijken op te groeien uit plassen vloeibare meststof.

Door bezoekers tussen hun installatie te laten lopen, willen Steiner en Lenzlinger niet meer – en ook niet minder – dan hen te laten dromen over meer dan de zichtbare realiteit. De kunstenaars nodigen iedereen dan ook uit om zelf even te vergroeien met hun wildernis.

 


Meer info : MSK Gent
zondag 8 september 2013 - zondag 31 december 2017
Atelierflat Jozef Peeters open voor publiek
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Vanaf zondag 8 september, op Open Monumentendag, stellen het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de atelierflat van Jozef Peeters open voor het publiek. Peeters was een van de eerste abstracte kunstenaars in België. Met zijn vrouw en twee kinderen bewoonde hij vanaf 1924 een klein hoekappartement met vier kamers op de De Gerlachekaai in Antwerpen, dat hij ook als atelier gebruikte en omtoverde tot een driedimensionaal schilderij. Hij gaf iedere kamer met geometrische kleurvlakken een eigen sfeer en ontwierp en beschilderde zijn eigen meubilair. Dit unieke ensemble werd na Peeters’ overlijden in 1960 door dochter Godelieve gekoesterd en bewaard. In 2009 legateerde zij het aan de stad Antwerpen, die zorg draagt voor het behoud en beheer ervan en de voorbereidingen trof voor de nu aanstaande publieksopenstelling.

53 jaar na het overlijden van de kunstenaar Jozef Peeters (1895-1960), stellen het Letterenhuis en het KMSKA zijn atelierflat open voor het publiek. De modernistische schilder, graficus en interieurontwerper was een van de eerste abstracte kunstenaars van België. Vanaf Open Monumentendag, zondag 8 september, kan het publiek een kijkje nemen in zijn appartement.

Jozef Peeters en zijn vrouw Pelagia Pruym betrokken de flat in 1924. Een jaar later werd dochter Godelieve geboren en nog een jaar later zoon Maarten. Eind jaren twintig beschilderde Peeters alle muren, plafonds, deuren en het door hem zelf ontworpen meubilair in de kleine flat, die ook als zijn atelier dienstdeed. Zijn modernistische, constructivistische opvattingen vertaalde hij in een abstract geometrische compositie in prachtige gedempte kleuren, met een eigen sfeer voor elke ruimte. Peeters toverde de flat hiermee om tot een uniek kunstwerk.

Na het overlijden van haar moeder in 1955 en vader in 1960, heeft dochter Godelieve Peeters (1925-2009) het appartement bewoond en in stand gehouden. Zij heeft er voortdurend voor geijverd om Peeters’ werk onder de aandacht te houden en vermaakte in 2009 haar volledige nalatenschap aan de stad Antwerpen: het interieur met originele kunstwerken, archief, meubelen en gebruiksvoorwerpen van het in vrijwel ongewijzigde staat bewaarde appartement. Voorwaarde was dat ‘het kunstzinnig publiek’ de atelierflat op gezette tijden zou kunnen bezoeken. In 2011 heeft de stad Antwerpen, met een collegebesluit, het appartement via de AG Vespa in erfpacht genomen van de eigenaar van het pand, sociale huisvestingsmaatschappij CV De Ideale Woning. Na conservatie door en in coördinatie met de dienst Collectiebeleid/Behoud en Beheer van Musea en Erfgoed Antwerpen, stellen het Letterenhuis en het KMSKA de flat vanaf zondag 8 september, Open Monumentendag 2013, open voor het publiek. Bezoekers krijgen een rondleiding in het appartement en uitleg over de kunstenaar en de plaats van zijn werk in de kunstgeschiedenis.

Praktisch:

Openstelling atelierflat Jozef Peeters

  • Individuele bezoekers (max. 10 personen): elke eerste en derde zaterdag van de maand. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Tickets kosten 5 euro en boek je via www.kmska.be.
  • Groepsbezoeken (max. 10 personen): elke donderdag. Gidsbeurten vraag je aan via +32 (0)3 224 95 61 of de website. Een rondleiding kost 50 euro en kan je reserveren via www.kmska.be
  • Atelierflat Jozef Peeters, De Gerlachekaai 8, 2000 Antwerpen
  • Een initiatief van de stad Antwerpen, gecoördineerd door het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

Meer info : KMSKA
zondag 4 september 2011 - maandag 31 december 2018
Moderne kunst uit het interbellum
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Nog tot eind 2017 kan je in het FeliXart Museum in Drogenbos de tentoonstelling Moderne kunst uit het Interbellum met werken uit de collectie van het KMSKA bekijken.

In een groene oase aan de rand rond Brussel ligt het FeliXart Museum. Dat museum presenteert diverse aspecten van het leven en werk van schilder Felix De Boeck aan de hand van wisselende selecties. Daarnaast organiseert het ook tijdelijke tentoonstellingen rond historische en hedendaagse avant-gardekunst.

Twee ruimtes in het unieke museumgebouw bieden een ruimere blik op de bruisende kunstwereld tijdens het interbellum, van abstractie tot het expressionisme. In deze zalen ziet u belangrijk werk uit de KMSKA-collectie, van o.a. Prosper De Troyer, Marthe Donas, Jozef Peeters, Oscar en Floris Jespers, Jan Kiemeney, Jules Schmalzigaug en Ossip Zadkine.


Meer info : KMSKA
vrijdag 5 juni 2009 - maandag 31 december 2018
Reünie. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens
Tentoonstellingen - Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

De tentoonstelling Reunie wordt verlengd tot aan de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. In het museum zijn belangrijke renovatiewerken gepland die starten begin 2011 en verschillende jaren in beslag zullen nemen.

De 450ste verjaardag van het bisdom Antwerpen wordt gevierd met de prestigieuze tentoonstelling REUNIE. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal. In haar 450-jarig bestaan groeide de Kathedraal uit tot een ware schatkamer van religieuze kunst, geschilderd en gebeeldhouwd door gereputeerde meesters. Ze sierden de zuilen, kapellen en wanden van de Kathedraal tot aan de Franse Revolutie. In de nasleep van deze omwenteling vonden heel wat altaarstukken onderdak in musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen was er één van.

De hechte samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen maakt het mogelijk om acht van de mooiste altaarstukken uit de museumcollectie terug te brengen naar de Kathedraal. Naast deze werken stelt ook de Kathedraal er acht uit haar vaste collectie tentoon. Deze unieke ‘in situ’ hereniging geeft de bezoeker een spectaculair overzicht van meesterwerken uit de Gouden Eeuw van de Antwerpse schilderschool.

De curatoren, dr. Ria Fabri en dr. Nico Van Hout, geven aan de hand van de tentoongestelde altaarstukken een kijk op het toenmalige mecenaat door ambachten, gilden en broederschappen. Ze laten de bezoeker toe de verwevenheid van maatschappij, geloof, kunst en cultuur in de 16de en 17de eeuw te herontdekken en werpen een licht op de iconografische en socio-economische ontwikkelingen doorheen de eeuwen.


Meer info : Kathedraal van Antwerpen
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.