Skip Navigation Links
Jaarlijks brengt de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 18 jonge binnen- en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen. Ze krijgen een intensief elfdaags programma aangeboden met lezingen, discussies en bezoeken rond een specifieke kunsthistorische periode. De Summer Course geeft deelnemers een duidelijk inzicht in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode en in de actuele staat van het onderzoek rond het thema. 
De vijfde editie van de Summer Course focust op ‘The age of Bruegel in context’ en vindt plaats van 23 juni tot 3 juli 2019. Lezingen en bezoeken vinden plaats in Antwerpen, Brugge, Mechelen, Genk, Leuven en Brussel, en we plannen een trip naar Parijs. De voertaal is Engels. 


Programma

Wie kan zich aanmelden?

Kandidaten zijn in het bezit van een masterdiploma of zijn doctoraatsstudent, junior conservator of restaurator en zijn gespecialiseerd in (de kunst uit de tijd van) Bruegel. Het masterdiploma werd maximaal 10 jaar geleden behaald. Kandidaten kunnen discussies in het Engels op academisch niveau volgen en voeren. 

Deadline voor aanmeldingen

15 december 2018, 17u00. 

Deelnameprijs en beurzen

Het inschrijvingsgeld voor de Summer Course bedraagt 1.089 euro per persoon. In de bijdrage zijn inbegrepen: het volledige 11-daagse programma, 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer, het transport tijdens de Summer Course, toegangstickets, twee recepties, vijf lunches en vijf diners. Het transport van en naar België wordt niet gedekt door het inschrijvingsgeld.
Voor studenten voor wie het inschrijvingsgeld financieel niet haalbaar is, maakten de organisatoren van de Summer Course geld voor twee beurzen vrij. In plaats van 1.089 euro betaalt een beursstudent 544,5 euro.
Dankzij de genereuze steun van de History of Art Grants Program van de Samuel H. Kress Foundation kunnen twee studenten uit de VS (die ook staatsburger van de VS zijn) een beurs krijgen die zowel de inschrijving als het vliegtuigticket van en naar de VS dekt.

Hoe aanmelden?

Alle kandidaten mailen hun curriculum, een motivatiebrief en een aanbevelingsbrief van iemand binnen de universiteit of een museumprofessional naar an.seurinck@vlaamsekunstcollectie.be.
Kandidaten die solliciteren voor de Summer Course-beurs mailen ook het ingevulde aanvraagformulier.
Kandidaten die solliciteren voor de Kress-beurs van de Kress mailen ook een document met hun financiële situatie.

Partners

De Summer Course for the Study of the Arts in Flanders is een initiatief van het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Mu.ZEE Oostende, Musea Brugge, Museum M - Leuven, de Universiteit Gent, de KU Leuven, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor de kunst in de Bourgondische Nederlanden en de Vlaamse Kunstcollectie.
Structurele inhoudelijke partners voor deze editie zijn de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
Deze editie wordt gecoördineerd door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Rubenianum en de Vlaamse Kunstcollectie. 
Met de steun van het Rubenianum Fund beheerd door de Koning Boudewijnstichting. 

Wetenschappelijk comité

Till Holger-Borchert, Directeur Musea Brugge, Brugge 
Prof Dr. Koenraad Jonckheere, Professor Kunstgeschiedenis, Universiteit Gent 
Dr. Tine Meganck, Onderzoeker, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel 
Prof Dr. Manfred Sellink, Directeur KMSKA en professor Kunstgeschiedenis Universiteit Gent  
Véronique Van de Kerckhof, Directeur Rubenianum, Antwerpen
Joris van Grieken, Curator prentenkabinet, Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Anne Van Oosterwijk, Assistent-curator, Groeningemuseum Brugge
Bert Watteeuw, Conservator documentatie en archieven, Rubenianum, Antwerpen
Véronique Van Passel, Projectcoördinator, KMSKA, Antwerpen
logo
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.