Skip Navigation Links
 terug
van dezelfde kunstenaar
Kruisdraging - Sint-Joriskermis -
De volkstelling in Betlehem - Johannes de Doper predikt voor het volk -
Aanbidding door de koningen in de sneeuw - Bruiloftsstoet - (1630)
De kindermoord in Betlehem - Aanbidding door de koningen -
Als de ene blinde de andere leidt vallen beiden in de sloot - Omdat de wereld is zo ongetrouw, daarom ga ik in de rouw - 1594
Als het kalf verdronken is, dempt men de put -
Wie weet waer omme de ganzen bervoets gaen?

Pieter Brueghel II
Brussel 1564 - Antwerpen 1638

Wie weet waer omme de ganzen bervoets gaen? -

Wie weet waer omme de ganzen bervoets gaen?

Pieter Brueghel II , 16de eeuw, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

 
Periode 16de eeuw
   
Datering
   
Materiaal olieverf
   
Afmetingen 17 x 17 cm
   
Museum Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
   
Type Kunstwerk schilderijen
   
Inventaris nummer 872/5

Genrestukken

vergrote afbeelding tonen
   
Info over beeldgebruik
Op de voorgrond hoedt een jonge boer, steunend op een herdersstaf, vier ganzen. In de achtergrond staan een man en een vrouw op het erf van een armzalig boerderijtje bij een vijftal scharrelende kippen te praten. Met dit spreekwoord of zijn variante: Hierom ende daerom gaen de ghansen baervoets wordt omschreven dat alles, ook het schijnbaar onverklaarbare, zijn reden van bestaan heeft. Er rekening mee houdend dat de ganzen nauwelijks groter dan eenden voorgesteld zijn, mag hier wellicht aan een derde spreekwoord gedacht worden: Ben ick niet geroepen om ganzen te hoeden, laet het ganzekens wezen, d.w.z.: liggen grote prestaties niet binnen mijn vermogen, dan stel ik mij met nederig werk tevreden. Het motief van de ganzenhoeder werd door de Oude Brueghel, zij het in een zeer afwijkende vorm, opgenomen in zijn Spreekwoordenschilderij (Berlijn, Museum Dahlem). De onderhavige compositie gaat evenwel terug op een aan hem toegeschreven tekening van een Herder (zonder ganzen) in het Kupferstichkabinett te Dresden, waarvan een kopie bewaard wordt in de Albertina te Wenen (C. TOLNAY, 1952, p. 85, nr. 116). De figuur van deze Herder, maar dan voorgesteld met een hond, komt ook voor op twee versies van de Aanbidding der koningen van Jan I Brueghel, met name in de National Gallery te Londen en in het Kunsthistorisches Museum te Wenen.
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.