Skip Navigation Links
 terug
van dezelfde kunstenaar
Calvarieberg van Hendrik van Rijn

Anonieme Meester, Noord-Frans, 14de eeuw


Anonieme Meester, 14de eeuw


Calvarieberg van Hendrik van Rijn - 1363

Calvarieberg van Hendrik van Rijn

Anonieme Meester, Noord-Frans, 14de eeuw , Anonieme Meester, 14de eeuw , 14de eeuw, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

 
Periode 14de eeuw
   
Datering 1363
   
Materiaal hout
   
Afmetingen 133 x 130 cm
   
Museum Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
   
Type Kunstwerk schilderijen
   
Inventaris nummer 519

Religieuze voorstellingen

vergrote afbeelding tonen
   
Info over beeldgebruik
Op een gouden achtergrond zijn voorgesteld Christus aan het kruis, links Maria en rechts St.-Jan en onderaan het kruis een geknielde, biddende priester. Onderaan werd een Latijnse tekst geschilderd, die zegt dat in het jaar 1363 Hendrik van Rijn, proost en aartsdiaken in 1363 overleed, "Bidt voor hem". Bij nader toezien merkt men hoe St.-Jan zijn hand strekt naar de geknielde man, die op zijn beurt kijkt naar Maria, terwijl deze laatste zijn blik beantwoordt en haar rechterhand naar Christus richt. Archiefstukken leren ons dat Hendrik van Rijn proost en aartsdiaken van de St.-Janskerk was te Utrecht. Hij is opdrachtgever en schenker van deze memorietafel of epitaaf. Kleiner dan de heiligen en Christus wordt hij aanbevolen bij Christus op voorspraak van St.-Jan en Maria. De meest simpele vorm van portret, het profiel of zijaanzicht is weinig persoonlijk doch duidelijk herkenbaar als portret. De bescheidenheid van de geportretteerden anderzijds maakt dat zonder Hendrik van Rijn de compositie toch volledig zou zijn.
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.