Skip Navigation Links
 terug
van dezelfde kunstenaar
Besloten hofje

Anonieme Meester, 16de eeuw


Anonieme Meester, Brabants, 16de eeuw


Besloten hofje -

Besloten hofje

Anonieme Meester, 16de eeuw , Anonieme Meester, Brabants, 16de eeuw , 16de eeuw, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

 
Periode 16de eeuw
   
Datering
   
Materiaal eikehout
   
Afmetingen 90 x 104,5 x 27 cm
   
Museum Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
   
Type Kunstwerk
   
Inventaris nummer 5094

Religieuze voorstellingen

vergrote afbeelding tonen
   
Info over beeldgebruik
Een Besloten Hofje (Hortus Conclusus) bestaat uit een ondiepe bak die rechtop staat, met de opening naar de toeschouwer. Hij is bekleed met voornamelijk florale elementen, die de achtergrond vormen voor losse gepolychromeerde sculptuurtjes. Hij wordt afgesloten door beschilderde zijluikjes met religieuze voorstellingen. Waarschijnlijk werden de Hofjes in nonnenkloosters vervaardigd. Ze ontstonden uit een samenwerking tussen 'bakmakers', schilders, beeldsnijders en 'stoffeerders'. Onder aan het Besloten Hofje is een rieten afsluiting met een poortje. Dit verwijst naar de Besloten Tuin uit het Hooglied, waartoe enkel de Koning der Koningen toegang had. Dit vormt een van de belangrijkste symbolische verwijzingen naar Maria's maagdelijkheid. De Madonna in de stralenkrans vormt dan ook de centrale figuur. Onderaan is de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs te zien, een directe verwijzing naar de maagdelijkheid. De linkerluiken tonen de Hemelvaart en de Nederdaling ter Helle, de rechterluiken het Pinksterwonder en het Noli me tangere (Christus verschijnt als tuinman aan Maria Magdalena). Deze zijn minstens een halve eeuw ouder dan de sculpturen en van Duitse origine.
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.