Skip Navigation Links
 terug
van dezelfde kunstenaar
Verheerlijking van Mars - 1717 Verheerlijking van Apollo - 1717
Verheerlijking van Venus - 1717 Verheerlijking van Diana - 1717
Verheerlijking van Minerva - 1717
Verheerlijking van Mars

Urbanus Leyniers (ateliers)
1674 1747

Daniël de Jonge Leyniers (ateliers)


Hendrik Reydams (ateliers)


Jan van Orley (patronen)


Aurèle Augustin Coppens (patronen)


Verheerlijking van Mars - 1717

Verheerlijking van Mars

Urbanus Leyniers (ateliers) , Daniël de Jonge Leyniers (ateliers) , Hendrik Reydams (ateliers) , Jan van Orley (patronen) , Aurèle Augustin Coppens (patronen) , 18de eeuw, Museum voor Schone Kunsten Gent

 
Periode 18de eeuw
   
Datering 1717
   
Materiaal wandtapijt, wol en zijde
   
Afmetingen 408 x 555 cm
   
Museum Museum voor Schone Kunsten Gent
   
Type Kunstwerk wandtapijten
   
Inventaris nummer 1994-F-1

mythologie

vergrote afbeelding tonen
   
Info over beeldgebruik
In 1716 bestelt het Kasselrijhuis van Oudburg te Gent een reeks van vijf wandtapijten met de verheerlijking van de goden. Het kasselrijhuis is in die tijd een leenhof van het graafschap Vlaanderen, gelegen binnen de omwalling van het Gravensteen. Reeds een jaar later sieren de tapijten de wanden van de grote collegezaal. Het wapen van de Oudburg, een sabel met een gevoegde poort van zilver gehouden door een geleeuwde luipaard, zien we op elk tapijt bovenaan in het midden. Tijdens de Franse Revolutie wordt het College van de Oudburg afgeschaft en het Kasselrijhuis gesloopt. Na een aantal omzwervingen krijgt de reeks uiteindelijk in 1904 een plaats in de erezaal van het Museum voor Schone Kunsten. Twee leeuwen, symbolen van oorlogsgeweld, trekken de zegewagen van de oorlogsgod voort. Op de ene leeuw zit een putto die een lauwerkrans op een stok omhoog houdt als symbool van de overheerser. De gevleugelde Fortuna begeleidt de andere leeuw. Onder haar arm draagt zij een rad, symbool van de wisselvalligheid van het lot. Soldaten voeren naast en achter de wagen oorlogsbuit en krijsgevangenen mee in de stoet. Een gevleugelde figuur, de genius van de Overwinning, houdt Mars de zegekrans boven het hoofd, terwijl de Faam voor hem uitvliegt en zijn roem met bazuingeschal verkondigt. De brandende stad op de achtergrond illustreert het oorlogsgeweld dat de beschaving verwoest.
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.