Skip Navigation Links
 terug
van dezelfde kunstenaar
Portret van een kanunnik - Filips de Goede, hertog van Bourgondië -
Philippe de Croy - De Zeven Sacramenten - (1440-1445)
Annunciatie - Filips de Goede, hertog van Bourgondië -
Portret van een kamprechter - Christus aan het kruis en de eucharistie - (1440-1445)
Doopsel, vormsel en biecht - (1440-1445) Priesterwijding, huwelijk en laatste oliesel - (1440-1445)
Wapen van de familie de Croy -
Lucas tekent de Madonna

Brussel, eind 15de of begin 16de eeuw Anonieme meester


kopie naar Rogier van der Weyden


Lucas tekent de Madonna - 1500

Lucas tekent de Madonna

Brussel, eind 15de of begin 16de eeuw Anonieme meester , kopie naar Rogier van der Weyden , 15de eeuw, Groeningemuseum Brugge

 
Periode 15de eeuw
   
Datering 1500
   
Materiaal olieverf op paneel
   
Afmetingen 135 x 107 kg
   
Museum Groeningemuseum Brugge
   
Type Kunstwerk schilderijen
   
Inventaris nummer 1974.GRO0035.I

religieuze voorstellingen landschappen

vergrote afbeelding tonen
   
Info over beeldgebruik
Dit paneel is een vakkundig geschilderde kopie op ware grootte van een werk van Rogier van der Weyden dat zich bevindt in het Museum of Fine Arts in Boston. Op de trede van een met brokaatbehang versierde troon met baldakijn zit Maria haar Kind te voeden. Intussen is Lucas volop bezig haar portret te tekenen, met een zilverstift op een vel papier of perkament dat op een plankje ligt. De scène speelt zich af in een burgerlijk interieur met een heel menselijke sfeer. De gebruikelijke attributen van de heilige, de stier en het evangelieboek, zijn naar de achtergrond verdrongen, naar het studeervertrek aan de rechterzijde. De hoofdfiguren bevinden zich in een open portiek, die op een binnentuintje uitgeeft. Tegen de gekanteelde muur, die de tuin afsluit, staan twee kleine op de rug geziene personages. Ze worden soms in verband gebracht met Joachim en Anna, de ouders van Maria. De figuren kijken uit op een dieperliggende stad en een schitterend stroomlandschap. Van der Weyden liet zich voor het landschap en het interieur inspireren door De Heilige Maagd met kanselier Rolin, een paneel van Jan van Eyck uit dezelfde periode.
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.