Skip Navigation Links
 terug
van dezelfde kunstenaar
Protestantse familie aan tafel

Noordelijke Nederlanden? Anonieme meester


Zuidelijke Nederlanden?, 1583 Anonieme meester


Protestantse familie aan tafel - 1583

Protestantse familie aan tafel

Noordelijke Nederlanden? Anonieme meester , Zuidelijke Nederlanden?, 1583 Anonieme meester , 16de eeuw, Groeningemuseum Brugge

 
Periode 16de eeuw
   
Datering 1583
   
Materiaal olieverf op paneel
   
Afmetingen 108 x 213 cm
   
Museum Groeningemuseum Brugge
   
Type Kunstwerk schilderijen
   
Inventaris nummer 0000.GRO1618.I

portretten interieurs

vergrote afbeelding tonen
   
Info over beeldgebruik
Voorgesteld is een protestants gezin aan tafel. Boven in het schilderij zijn twee cartouches geschilderd die teksten uit de psalmen 1 en 128 bevatten. Deze teksten zijn vrij letterlijk in het schilderij verbeeld. Zo is de tekst ‘Gelukkig is de mens … die in Jahwe’s leer zijn vreugde vindt en dag en nacht zijn leer zal over peinzen. Als een boom zal hij zijn, gepland bij waterstromen, die volmaakt op tijd zijn vruchten geeft, en nooit zijn bladeren laat verwelken’ (psalm 1), links van de vader in het landschap verbeeld. Het citaat ‘Gelukkig al wie Jahwe vreest en zijn wegen bewandelt. Gij zult eten van uw arbeid, gelukkig zijn en wel varen.’ vindt zijn weerslag enerzijds in de familie die vroom de handen gevouwen houdt en anderzijds in de rijkelijk gedekte tafel en de aanwezigheid van bediening. De boodschap van dit schilderij is dan ook dat als men in Godvrees leeft, men voorspoed en geluk zal hebben.
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.