Skip Navigation Links
 terug
van dezelfde kunstenaar
Legende van de heilige Ursula - 1482 Aartsengel Michaël in gevecht met demonen en een kloosterzuster - circa 1476 -  1500
Legende van de heilige Ursula

Meester van de (Brugse) Legende van de heilige Ursula
Brugge 1436 - Brugge 1504

Legende van de heilige Ursula - 1482

Legende van de heilige Ursula

Meester van de (Brugse) Legende van de heilige Ursula , 15de eeuw, Groeningemuseum Brugge

 
Periode 15de eeuw
   
Datering 1482
   
Materiaal olieverf op paneel
   
Afmetingen 155.5 x 120 cm
   
Museum Groeningemuseum Brugge
   
Type Kunstwerk schilderijen
   
Inventaris nummer 0000.GRO1542.I-1545.I

religieuze voorstellingen

vergrote afbeelding tonen
   
Info over beeldgebruik
Deze twee schilderijen vormen de luiken van een altaarstuk dat gewijd was aan de heilige Ursula en de 11.000 maagden. Het middenpaneel, dat vermoedelijk Ursula met de maagden onder haar mantel heeft getoond, is verloren gegaan. Op de binnenzijde van de luiken is met grote nauwkeurigheid het levensverhaal van Ursula volgens de Legenda Aurea afgebeeld. Van links naar rechts zien we op de bovenste rij eerst haar uithuwelijking en dan haar bedevaart naar Rome. Op de onderste rij is zichtbaar hoe zij en haar 11.000 maagden bij terugkomst in Keulen door de Hunnen worden vermoord. Deze zijde van de luiken worden bekroond door de personificaties van de kerk links en de synagoge rechts. Op de buitenzijde van de luiken zijn de evangelisten en de kerkvaders in grisaille afgebeeld. Bovenaan zien we de annunciatie. De meester van de (Brugse) Legende van de heilige Ursula was een zeer productieve, maar helaas anoniem gebleven meester die aan het einde van de vijftiende eeuw in Brugge actief was. De noodnaam is ontleend aan dit schilderij in het Groeningemuseum.
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.