Skip Navigation Links
 terug
van dezelfde kunstenaar
De Schermersgilde ontvangt Jan Baptist Vermoelen, abt van de Sint-Michielsabdij in Antwerpen - 1713 Galant gezelschap - circa 1701 -  1755
Galant gezelschap - circa 1701 -  1755
Galant gezelschap

François Xaver Henri Verbeeck
Antwerpen 1686 - Antwerpen 1755

Galant gezelschap - circa 1701 -  1755

Galant gezelschap

François Xaver Henri Verbeeck , 18de eeuw, Groeningemuseum Brugge

 
Periode 18de eeuw
   
Datering circa 1701 - 1755
   
Materiaal olieverf op paneel
   
Afmetingen 39 x 49.4 cm
   
Museum Groeningemuseum Brugge
   
Type Kunstwerk schilderijen
   
Inventaris nummer 0000.GRO0498.I

genrestukken interieurs

vergrote afbeelding tonen
   
Info over beeldgebruik
Op het voorplan links zitten twee vrouwen aan een tafel, zingend van een partituur. Een man met een hoed leunt op de stoel van één van de dames. Achter hen een achttal muzikanten met verschillende instrumenten. Daarachter staat een grisailleschilderij, geflankeerd door twee sculpturen. Rechts een doorkijk naar een andere kamer, met een gezelschap dat zich aan tafel vermaakt. Op de voorgrond een wijnkoeler, kruiken en schalen. Het werk vormt een samenhangende groep met 0000.GRO0500.I dat een gelijkaardige thematiek verbeeldt, van dezelfde hand. Kostuums, inhoud en compositie doen denken aan de genrestukken uit de zeventiende eeuw. Toch is dit werk te dateren in de achttiende eeuw, onder meer volgens de vrije factuur, de lichte verfopbrenging, het popachtige gezichtstype en de geplooide dameshoeden. Het gaat hier vermoedelijk om werk van François Xaver Henri Verbeeck, die in de eerste helft van de achttiende eeuw in Antwerpen een zekere bekendheid heeft verworven met dergelijke voorstellingen.
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.