Skip Navigation Links
 terug
van dezelfde kunstenaar
Feestmaal - 1574 Mars omringd door de Kunsten en Wetenschappen, overwint de Onwetendheid - 1605
Portretten van Juan II Pardo en zijn echtgenotes Anna Ingenieulandt en Maria Anchemant - 1580 Oordeel van Cambyses. Gevangenneming van Sisamnes - circa 1576 -  1600
Feestmaal

Antonius Claeissens
Brugge 1536 - Brugge 1613

Feestmaal - 1574

Feestmaal

Antonius Claeissens , 16de eeuw, Groeningemuseum Brugge

 
Periode 16de eeuw
   
Datering 1574
   
Materiaal olieverf op paneel
   
Afmetingen 130 x 155 cm
   
Museum Groeningemuseum Brugge
   
Type Kunstwerk schilderijen
   
Inventaris nummer 0000.GRO0023.I

religieuze voorstellingen portretten

vergrote afbeelding tonen
   
Info over beeldgebruik
Rondom de tafel zitten tien mannen in Oosterse kledij. Twee mannen in pseudo-Romeinse borstkuras brengen kannen wijn aan. In een afzonderlijk en verder gelegen gebouw rechts, zitten vijf vrouwen eveneens aan de feesttafel. Er is net een boodschapper bij hen aangekomen. Rechts komen twee mannen opgewonden aangelopen. De hele scène is geïnspireerd op een verhaal uit het bijbelboek Ester. De Perzische koning Ahasveros en zijn mooie echtgenote Wasti organiseerden een groot feest, hij voor de mannen, zij voor de vrouwen. Toen Wasti weigerde bij de dronken koning te komen werd ze door hem verstoten. De mannen rond de tafel hebben duidelijk een portretkarakter. Twee van hen zijn met de naam in een opschrift aangeduid. Links boven zit Jan de Schietere. Het opschrift op de zuilbasis naast hem vermeldt ook zijn leeftijd, 39 jaar. De zwaar bebaarde man met de rug naar de toeschouwer is Filips van Belle. De tekst op de rand van het neerhangende gedeelte van zijn muts vermeldt zelfs zijn afkomst en functie: klerk bij de magistraat en de thesaurie van Brugge, afkomstig van Dendermonde. De voorstelling combineert een bijbels verhaal met een eigentijds Brugs gegeven. Het schilderij draagt onderaan op de oorspronkelijke lijst de datum 1574 met het wapenschild van Brugge en op de twee hoeken de Brugse gekroonde b, die ook de gesp van een der stadsdienaren siert. Het tinnen vaatwerk is op buik of deksel versierd met het stadswapen van Brugge.
Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.