Skip Navigation Links

Triptiek van de Zeven Sacramenten door Rogier van der Weyden

Op 20 september 2009 opent in M, het nieuwe museum in Leuven, een tentoonstelling over Rogier van der Weyden. Het is een unieke kans om één van de grootste Vlaamse Primitieven (opnieuw) te ontdekken. Eén van de absolute meesterwerken, die er te zien zullen zijn, is deze triptiek van de Zeven Sacramenten uit 1440-45. Dit schilderij maakt deel uit van de collectie van het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen. In 2006 is restauratrice Griet Steyaert gestart met een grondige conservatie- en restauratiebehandeling. Op de tentoonstelling in Leuven zal de triptiek in topconditie te bewonderen zijn.

De typische kenmerken, waarop de faam van Rogier van der Weyden berust, zijn allen aanwezig in dit schilderij: het detailrealisme, de subtiele weergave van emoties en het rijke coloriet. Van der Weyden brengt in dit altaarstuk op een aanschouwelijke manier de zeven sacramenten in beeld. Alles speelt zich af in een gotische kerk, rondom een Calvarie. De figuren zijn als sculpturale volumes in de ruimte geplaatst. Ook dit is typisch voor de kunst van Van der Weyden. 
Vermoedelijk is de triptiek besteld door de Doornikse bisschop Jean Chevrot, die in het schilderij wordt geportretteerd terwijl hij het doopsel toedient.

>> Detailfiche

>> Meer info over de restauratie van het schilderij

  

 

Onze website maakt gebruik van cookies om uw taalkeuze te registreren, de vlotte werking van onze website te garanderen en om anonieme statistieken bij te houden via Google Analytics.